Zelfvoorziening te realiseren waar mogelijk (voeding, water, energie en bouwen)

1. Voeding

Er zijn maar enkele ecodorpen in Europa die 100% voorzien in hun eigen voedsel en dat doen ze door hun eetgedrag helemaal af te stemmen op wat er op dat moment in de tuin eetbaar is. Dat gaat ons iets te ver. Wij streven naar 70% zelfvoorziening door het grootste deel van onze groenten en fruit zelf te kweken, zelf vis te kweken, kippen te houden voor eieren en af en toe zelfs in ons eigen vlees te voorzien. We willen dat realiseren d.m.v.:

2. Energie.

We streven naar 100% eigen energievoorziening voor stroom en verwarming/koeling van onze woningen, waarbij behoefte en aanbod in balans zijn. Het energieplan is ontworpen in een samenwerking tussen ecodorpers en Linda van de Kruijs, een vierdejaars stagiaire van de TU/e, voor de master Sustainable Energy Technology. Het is ook besproken met een professioneel energieadviesbureau. Duurzame technologie blijft zich verbeteren; we willen graag innovaties stimuleren en leggen ons daarom nog niet vast.
Lees hier meer over ons energieplan…

3. Water; een ecologische waterketen.

We gaan ons waterplan ontwikkelen in samenwerking met BiomimicryNL op basis van Biomimicryprincipes, dus principes uit de natuur.

De basisprincipes van ons waterbeheer zijn:
– gebruik drinkwater om te drinken
– houd water zo lang mogelijk op het terrein
– hergebruik water zo vaak mogelijk
– filter water op ecologische wijze
– vervuil water niet met bruikbare stoffen, zoals feces en urine (geen zwart water)
– gebruik de voedingsstoffen in grijswater voor het kweken van planten
– creëer speelelementen met water
– maak een zwemvijver
– filter zwart water met een helofytenfilter

4. Duurzame zelfbouw

In dit filmpje over zelfbouw, kun je zien hoe onze zelfbouwperiode wordt.

Als je echt duurzaam wil bouwen, zul je het zelf moeten doen. We hebben al vaak gehoord van andere duurzame bouwinitiatieven dat uiteindelijk de aannemer het niet aandurfde om te bouwen zonder beton of staal.

En we hebben op De Kleine Aarde al aangetoond dat het goed mogelijk is om een gebouw te zetten met vrijwilligers. Driehonderd vrijwilligers hebben 2,5 jaar gewerkt aan dit gebouw.
Het is mogelijk een virtuele rondleiding te krijgen door het gebouw op deze pagina.
Bekijk ook alle verslagen die we hebben beschreven van de workshops en boeiende sprekers op het door ons georganiseerde virtueel symposium Duurzaam Bouwen en Samenwerken.