Woongemeenschappen financieren woongemeenschappen bij VrijCoop

Ecodorp Boekel is in contact gebracht met het Mietshäuser Syndikat (een Duitse vereniging van woongemeenschappen) en het Nederlandse VrijCoop. VrijCoop is de Nederlandse zusterorganisatie van het Mietshäuser Syndikat. Samen met VrijCoop wil Ecodorp Boekel het mooie van het Mietshäuser Syndikat naar Nederland brengen. Daarbij hoort ook een nieuwe rechtspersonen constructie die duurzame, betaalbare huurwoningen mogelijk maakt.

Mietshäuser Syndikat
In Duitsland is al in 1992 een concept bedacht waarmee betaalbaar wonen voor woongemeenschappen realistisch haalbaar wordt; het Mietshäuser Syndikat. Woongemeenschappen die al langer bestaan, financieren de nieuwe woongemeenschappen die het geld goed kunnen gebruiken.

In Duitsland zijn zo’n 2 miljoen woningen in het bezit van woongemeenschappen. Een deel ervan is lid van het Mietshäuser Syndikat en deze woningen zullen daarom altijd betaalbare huurwoningen blijven.

Het Mietshäuser Syndikat bestaat nu uit 140 Duitse woongemeenschappen. Het is zo succesvol dat ze het concept willen uitbreiden naar nabijgelegen landen. Vandaar dat ze een Oostenrijkse woongemeenschap voor één miljoen euro hebben gefinancierd.

Naast de startfinanciering van een woongemeenschap via het Syndikat vult een bank, zoals de Duitse Gemeinschaftsbank für Leihen und Schenken (GLS) Bank de rest van de financieringsbehoefte aan. De Duitse GLS Bank heeft nu al meer dan 100 woongemeenschappen gefinancierd, waarvan een paar in Nederland. Ecodorp Boekel was de tweede woongemeenschap, waarna de GLS een nieuwe afdeling heeft opgericht waarin ze VrijCoopprojecten in Nederland financieren.

Doordat er grote verschillen zijn in de wet- en regelgeving tussen Duitsland en Nederland is het moeilijk om als Nederlands initiatief een project te worden van het Mietshäuser Syndikat. Dat is de rol die VrijCoop vervult.

Afbeelding 1. VrijCoop constructie

Hoe gaat dit in z’n werk?
Ecodorp Boekel is het eerste VrijCoop project en heeft hiervoor twee rechtspersonen opgezet;
• de vastgoedvereniging (Vaver) Ecodorp Boekel, die eigenaar van het vastgoed en de grond wordt
• en de bewonersvereniging (Bever) Ecodorp Boekel, waarin alle leden zitten. De bewonersvereniging verhuurt en beheert de woningen.

De vastgoedvereniging bestaat uit twee leden, VrijCoop en de bewonersvereniging. VrijCoop heeft als doel, ervoor te zorgen dat de grond en woningen altijd betaalbare huurwoningen blijven en nooit commercieel verkocht worden. De vastgoedvereniging krijgt de huur binnen van de bewonersvereniging en dat wordt besteed aan het terugbetalen van rente en aflossing.

VrijCoop
VrijCoop vraagt een solidariteitscontributie van al haar leden. VrijCoop zal dit zelf dan weer investeren in projecten; d.w.z. projecten van hun eigen leden. Zie hiervoor onderstaande afbeelding.

Afbeelding 2. Solidariteitscontributies en leningen door VrijCoop

Daarnaast is er de mogelijkheid voor leden van VrijCoop om te investeren in nieuwe woongemeenschappen die lid worden van VrijCoop. Hoe groter en langer de leden van VrijCoop bestaan hoe groter de mogelijkheden zijn om een investering te doen.

Na een aantal jaren van leningen aflossen blijft er uiteindelijk huur over. Elk project van VrijCoop heeft statutair de verantwoordelijkheid op zich genomen om het overschot van de huur uit te lenen aan nieuwe woongemeenschappen die lid en project worden van VrijCoop.

VrijCoop wil op deze manier vele Nederlandse ecodorpen, Tiny House-groepen en andere duurzame woongemeenschappen verbinden en ondersteunen. Ecodorp Boekel werkt daaraan mee door actief te participeren in VrijCoop.

In Nederland zijn veel startende woon- en werkgemeenschappen (initiatieven). Iedere maand geven we een informatie middag, hier komen gemiddeld zo’n 25 mensen kijken waarbij er de laatste jaren minimaal 1 initiatief aanwezig is.

Relevante berichten:
De Nederlandse overheid heeft 10 miljoen in een leenfonds voor woongemeenschappen gezet.

5 reacties

  1. Prima initiatief! Nu nog de uitdaging van zelf de huizen met elkaar bouwen!

  2. Pingback:VrijCoop: een warme deken voor ecodorpen… | EcodorpenNetwerk

  3. Pingback:Sparen bij Ecodorp Boekel heeft eeuwenlang effect | EcodorpenNetwerk

  4. Pingback:Financing EcoVillages – Wild Community EcoVillages

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.