Wonen in een natuurgebied in Ecodorp Boekel

Ecodorp Boekel was jarenlang aangesloten bij een pilotgroep (Community of Practice) van het VCA Platform, een organisatie die wereldwijd gebieden die (nog) niet behoren bij een regulier natuurgebied, stimuleerde om ecosysteemdiensten te herstellen en biodiversiteit te behouden op een manier die meetbaar is. Het gaat vooral om de gebieden waar we wonen en werken, zoals ons ecodorp. Het VCA Platform is nu ondergebracht bij het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, waar wij supporter van zijn. In het ecodorp bieden we ruimte voor vlinders, vogels, vleermuizen, wilde bijen en overige insecten.

Urgentie van verlies aan biodiversiteit
Het gaat namelijk héél, héél slecht met onze biodiversiteit. Sinds de jaren ’50 zijn 75% van alle dier- en plantensoorten al uitgestorven. De meest kwetsbare soorten, zoals de vlinders, zijn zelfs met 80% verminderd in soortenrijkdom. Ik noem het ONZE biodiversiteit omdat wij vergeten dat wij er een onderdeel van uitmaken. We spuiten gif over ons voedsel alsof het geen gevolgen heeft. We vervangen tuinen door parkeerplaatsen alsof het geen gevolgen heeft. Helaas heeft het grote gevolgen, het aantal insectensoorten is daardoor enorm verminderd en zij zijn de onderste laag van de voedselpyramide, alle andere soorten leven er direct en indirect van. De mens ook!

Wij doen ons best!
Dit is het centrale thema van een filmpje dat we vertaald hebben, over een kolibrie die zijn best doet. En al lijkt het weinig invloed te hebben, wat de kolibrie doet, helpt uiteindelijk wel. Bekijk het filmpje maar eens. (tekst over Ecodorp Boekel als natuurgebied gaat onder film verder)

Wat is het VCA Platform?
VCA staat voor Verified Conservation Area: een gebied waarin het beheer met gerichte maatregelen (mede) zorgt voor behoud, herstel en duurzaam gebruik van natuurlijke ecosystemen, ons Natuurlijk Kapitaal. Deze gebieden worden opgenomen in het wereldwijd erkende VCA-Register.

Het VCA keurmerk is een waardering voor de inspanning die door de eigenaar van het gebied wordt geleverd om te komen tot ecologisch herstel. Wij kregen VCA Gold!

Opname in het VCA-Register betekent  transparantie en afrekenbaarheid van het beheer en biedt daarnaast de mogelijkheid voor derden om te investeren in behoud en herstel van de ecologische kwaliteit van onze leefomgeving.

Wat zijn de karakteristieken van VCA?

  • Iedere inspanning die is gericht op ecologische kwaliteitsverbetering wordt aangemoedigd.
  • Wij bepalen zelf het ambitieniveau en legt dit vast in een Beheersplan, in overleg met stake-holders.
  • Het Beheersplan geeft de maatregelen aan die genomen zullen worden om die ambitie te realiseren.
  • Wij bepalen zelf de indicatoren waaraan de voortgang wordt afgemeten voor de jaarlijkse rapportage.
  • Ieder geregistreerd gebied krijgt een eigen pagina op de VCA-website met Algemene Informatie over het gebied, het Beheersplan, Audit- en Prestatie rapportages, en verdere relevante informatie. Daarmee worden de inspanningen transparant, afreken-baar en zichtbaar.

 

2 reacties

  1. Pingback:Goed doen wordt soms wél beloond | EcodorpenNetwerk

  2. Dit is zo inspirerend voor me, ik hoop met de eco- woongemeenschap Binnentuin-hoflindebeek in Stevensbeek ook tot een dergelijk plan voor biodiversiteit te komen! Ga me er vanaf nu hard voor maken. Om te beginnen met de rood licht lantaarnpalen want in september beginnen ze met de infrastructuur van de 5 hectaren die bebouwd gaan worden daar. Dank jullie wel! Hartegroet van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.