Wonen in een natuurgebied in Ecodorp Boekel

Ecodorp Boekel is aangesloten bij een pilotgroep (Community of Practice) van het VCA Platform, een organisatie die wereldwijd gebieden die (nog) niet behoren bij een regulier natuurgebied, stimuleert om ecosysteemdiensten te herstellen en biodiversiteit te behouden op een manier die meetbaar is. Het gaat vooral om de gebieden waar we wonen en werken, zoals ons ecodorp.

Urgentie van verlies aan biodiversiteit
Het gaat namelijk héél, héél slecht met onze biodiversiteit. Sinds de jaren ’50 zijn 75% van alle dier- en plantensoorten al uitgestorven. De meest kwetsbare soorten, zoals de vlinders, zijn zelfs met 95% verminderd in soortenrijkdom. Ik noem het ONZE biodiversiteit omdat wij vergeten dat wij er een onderdeel van uitmaken. We spuiten gif over ons voedsel alsof het geen gevolgen heeft. We vervangen tuinen door parkeerplaatsen alsof het geen gevolgen heeft. Helaas heeft het grote gevolgen, het aantal insectensoorten is daardoor enorm verminderd en zij zijn de onderste laag van de voedselpyramide, alle andere soorten leven er direct en indirect van. De mens ook!

Wij doen ons best!
Dit is het centrale thema van een filmpje dat we vertaald hebben, over een kolibrie die zijn best doet. En al lijkt het weinig invloed te hebben, wat de kolibrie doet, helpt uiteindelijk wel. Bekijk het filmpje maar eens. (tekst over Ecodorp Boekel als natuurgebied gaat onder film verder)

Wat is het VCA Platform?
VCA staat voor Verified Conservation Area: een gebied waarin het beheer met gerichte maatregelen (mede) zorgt voor behoud, herstel en duurzaam gebruik van natuurlijke ecosystemen, ons Natuurlijk Kapitaal. Deze gebieden worden opgenomen in het wereldwijd erkende VCA-Register.

Het VCA keur is een waardering voor de inspanning die door de eigenaar van het gebied wordt geleverd om te komen tot ecologisch herstel.

Opname in het VCA-Register betekent  transparantie en afrekenbaarheid van het beheer en biedt daarnaast de mogelijkheid voor derden om te investeren in behoud en herstel van de ecologische kwaliteit van onze leefomgeving.

Wat zijn de karakteristieken van VCA?

 • Iedere inspanning die is gericht op ecologische kwaliteitsverbetering wordt aangemoedigd
 • Wij bepalen zelf het ambitieniveau en legt dit vast in een Beheersplan, in overleg met stake-holders
 • Het Beheersplan geeft de maatregelen aan die genomen zullen worden om die ambitie te realiseren
 • Wij bepalen zelf de indicatoren waaraan de voortgang wordt afgemeten voor de jaarlijkse rapportage
 • Ieder geregistreerd gebied krijgt een eigen pagina op de VCA-website met Algemene Informatie over het gebied, het Beheersplan, Audit- en Prestatie rapportages, en verdere relevante informatie. Daarmee worden de inspanningen transparant, afreken-baar en zichtbaar.

De business case: waarom Ecodorp Boekel als VCA te registreren

 • Controleerbare verbetering van de ecologische kwaliteit van het ecodorp
 • Nationale en internationale erkenning voor de inspanningen om bij te dragen aan het behoud en herstel van biodiversiteit en ecologische kwaliteit
 • Invulling van het CSR-beleid en bijdragen aan de UN Sustainable Development Goals, zie:

 

 • Risicobeheer: inzichtelijk maken van de inspanning om tot zorgvuldig en duurzaam management te komen
 • Bedrijfszekerheid: transparantie over het gebruik van Natuurlijk Kapitaal als voorwaarde voor financiering en duurzame levering van grondstoffen (natuurlijke hulpbronnen)
 • Aantrekkelijkheid voor derden om te investeren in activiteiten voor ecologisch herstel en duurzaam landgebruik vanwege de structuur van transparantie en publieke verantwoording
 • Zichtbaarheid als ‘koploper’.

Eén reactie

 1. Pingback:Goed doen wordt soms wél beloond | EcodorpenNetwerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.