Winterse tuin

Winter in de tuin: een tijd van rust, reflectie en voorbereiding

Het kwik keldert terwijl de dagen alweer beetje bij beetje langer worden. De winter is, ook in de tuin, een periode van rust en bezinning.
Waar waren we tevreden over afgelopen seizoen? Van welke groenten en fruit hebben we kunnen oogsten? Wat werkte goed? En wat juist niet?

Ondanks de winterrust hebben we de afgelopen maanden toch heerlijk in de tuin gewerkt. Een greep uit onze najaarsactiviteiten:

Biodiversiteit Ecodorp Boekel  Biodiversiteit Ecodorp Boekel

  • Winter Ecodorp BoekelWe maakten de moestuinbedden en de paden gebruiksvriendelijker. De bedden werden smaller en de paden werden voorzien van houtsnippers. Dat gaat fijn werken komend tuinseizoen, want de houtsnippers zitten boordevol schimmels, regenwormen en vocht, wat de groei van de gewassen ten goede komt.
  • We oogstten onder andere aardappelen, aardpeer, pompoen en yacon (appelwortel) en maakten daar heerlijke maaltijden mee.
  • We plantten (reuze)rabarber en reuzebieslook in de overgangszone van de moestuin naar het voedselbos.
  • We plantten nieuwe fruit- en notenbomen: hoogstamappel, kweepeer, tamme kastanje, Franse uiensoepboom, Russische pruim, kroosjespruim en twee soorten moerbei. Daartussen komen nog kleine berkjes ter ondersteuning van het bosecosysteem.
  • We bestelden de zaden voor het komende moestuinseizoen. Wat leuk is om te merken, is dat we steeds minder nodig hebben, omdat we veel zaden konden oogsten en daardoor steeds meer zelfvoorzienend zijn.

Biodiversiteit Ecodorp Boekel Biodiversiteit Ecodorp Boekel Biodiversiteit Ecodorp Boekel

Januari en februari zullen ook weer goed gevuld zijn. De fruitbomen en bessenstruiken hebben een snoeibeurt nodig. Verder staat een nieuw perk met Japanse wijnbes op de planning, en zal er nog een veld in de moestuin klaargemaakt worden voor een nieuw seizoen.

Biodiversiteit Ecodorp Boekel      Biodiversiteit Ecodorp Boekel

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.