Wijk van de Toekomst dankzij Ecodorp Boekel

Het magazine De Ingenieur heeft een boeiend en uitgebreid artikel geschreven over de Wijk van de Toekomst. Ze verwijzen daarbij naar Brainport Smart District en naar ReGen Villages. Midden in het verhaal verschijnt ineens een apart blok over Ecodorp Boekel:

Proeftuin voor duurzame technieken:
De toekomstige wijk die we schetsen in dit artikel kan alleen maar werkelijkheid worden dankzij de pioniers die nu experimenteren met nieuwe technologieën om groener en duurzamer te wonen. Zoals men van plan is in Ecodorp Boekel.
Midden in de driehoek Den Bosch, Nijmegen, Eindhoven verrijst binnenkort Ecodorp Boekel, in drie cirkels van elk tien woningen. De bedenkers van het wijkje zijn idealisten die niet streven naar de perfecte woonbeleving, maar juist als proeftuin willen dienen voor nieuwe technieken.
‘Ken je de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties?’, zegt Ad Vlems, een van de initiatiefnemers van het Ecodorp. ‘Onze groep bestaat uit mensen die begrijpen dat we op een andere manier moeten gaan wonen. Dus zoveel mogelijk mensen op de wereld zullen hun levensstijl moeten aanpassen.’
Daarom gaan de Ecodorpelingen nieuwe technieken uitproberen; in die zin zijn ze proefkonijnen. Misschien gaan de bewoners wel insecten kweken om aan hun eiwitten te komen. En de accu’s voor het opslaan van stroom worden waarschijnlijk geen gewone accu’s maar zoutaccu’s, een techniek die minder belastend is voor het milieu, maar zich nog niet echt heeft bewezen. ‘Als je er niet tegen kunt dat je een keertje geen warm douchewater hebt, kun je beter niet bij ons komen wonen.’ Om als proeftuin te kunnen fungeren, heeft het Ecodorp een bijzondere status gekregen, zodat het niet op alle vlakken aan de regels hoeft te voldoen.

Het artikel is echt de moeite waard van het lezen. Je kunt het bestellen op hun website.

Vind je het belangrijk dat de wijk van de toekomst er komt en dat wij daar onze rol als proeftuin in vervullen?
Investeer dan in Ecodorp Boekel tegen 2% rente!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.