Waterschap ondersteunt waterplan Ecodorp

Waterschap Aa en Maas wil met burgers en gemeenten toe werken naar een klimaatbestendige bebouwde kom met waterbewuste inwoners. De best denkbare manier om dat te bereiken, is om met die burgers kleinschalige initiatieven op te pakken rond water en natuur. Ecodorp Boekel wordt één van die initiatieven.
Erwin Kerkhof, coördinator van Boeiende Waterprojecten van het waterschap, Saskia van den Muijsenberg van BiomimicryNL en een medewerker van onderzoeksinstituut Alterra gaan samen met Ecodorp Boekel een deelproject van het waterplan ontwerpen met Biomimicryprincipes. Het waterplan wordt in de praktijk gebracht op het terrein van het ecodorp. In maart 2015 willen ze klaar zijn met dit deelproject en wordt het feestelijk geopend.
Waterschap Aa en Maas ondersteunt het project financieel en met hun kennis en ervaring.

Het waterplan van Ecodorp Boekel wordt weer een voorbeeld van Circulaire economie; de enige invoer van buiten zijn drinkwater om te drinken en te koken en regenwater. De enige uitvoer is overtollig gezuiverd water dat in de bodem infiltreert. Binnen het terrein van het ecodorp wordt water zo vaak mogelijk opgeslagen, gebruikt en gezuiverd. Er zal geen water worden onttrokken aan de Zandhoekse Loop, waardoor er niets aan de functie van deze waterloop, aan- en afvoer van water voor o.a. agrarisch gebruik, gewijzigd wordt.
Water dat binnen het ecodorp gebruikt is, komt ook nooit in het riool terecht. De reden is simpel; Ecodorp Boekel wil zelf verantwoordelijkheid dragen voor het zuiveren van haar afvalwater en wordt dus niet aangesloten op het riool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.