Waterschap ondersteunt Ecodorp Boekel met stimuleringsbijdrage!

Waterplan in het kort
We gaan een helofytenfilter installeren om ons zwart water te filteren, een wadi om het restwater te infiltreren en een systeem om het hemelwater op te vangen en later te gebruiken.Daarmee voldoen we aan alle drie de doelstellingen van de Stimuleringsregeling Hemelwater. We scheiden, zuiveren en hergebruiken zowel huishoudelijk afvalwater als hemelwater. Dit doen we op een innovatieve manier waardoor we hopelijk andere initiatieven inspireren. En we genereren media aandacht die de bewustwording en kennis van derden versterkt.
Daarom kent het Waterschap Aa en Maas ons € 10.000 toe!

Waterschap Innovatieve techniekenWaterschap Aa en Maas vind ons waterplan dus innovatief! We zijn altijd al vereerd als een organisatie die gespecialiseerd is in een bepaald gebied, en vele projecten voorbij heeft zien gaan, een burgerinitiatief als Ecodorp Boekel erkent als innovatief.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu en ons kabinet hebben dat gedaan door ons de Experimentstatus te geven in de Crisis- en herstelwet. Gisteren was daar een feestje van (het Festival van de Crisis- en herstelwet) met ongeveer 100 projecten en bijna 300 aanwezige ambtenaren en projectmanagers. Alleen innovatieve, duurzame projecten komen in aanmerking voor de experimentstatus.

De staatssecretaris koos vorig jaar uit de 220 projecten in het duurzame koffertje slechts 10 projecten uit die extra ondersteuning zouden krijgen in het EmpoweringPeople programma. En wij zaten in die selectie en mochten hieraan meedoen!

De ‘Versneller van de Doe-economie’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zag onze website en belde me op omdat hij de maatschappelijke waarde van Ecodorp Boekel en de andere ecodorpen zag. Daarna hebben we een Leercirkel Ecodorpen verduurzamen Nederland opgestart, met de twee andere ecodorpen in Nederland, Ecodorp Bergen en Aardenhuis in Olst. Tijdens die Leercirkel werden we vergeleken met een Formule 1 raceauto. Daarin worden veel innovaties uitgetest, waarvan sommigen terechtkomen in reguliere auto’s.

2 reacties

 1. Beste initiatiefnemers, heel interessant. Het is nu een jaar verder: is het gelukt om van hemelwater drinkwater te maken?
  Met vriendelijke groeten,
  Nan Zevenhek, Waalre

  • Beste Nan,

   Inderdaad is dat gelukt met het prototype. De aansluiting op onze woningen gaan we pas doen in de permanente woningen, die we volgend jaar gaan bouwen. Eén van de voordelen van deze tank aan het huis is dat er per woning 1000 liter buffer is bij extreme regenval.

   Hartelijke groeten,

   Ad Vlems

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.