Wat als de warme golfstroom stopt?

Recent zijn er twee afzonderlijke wetenschappelijke onderzoeken afgerond met dezelfde conclusie; de warme golfstroom zwakt af. De belangrijkste oorzaak is het smelten van het ijs op Groenland.
Hoe belangrijk die warme golfstroom is, kun je zien aan de gemiddelde temperatuur in Canada, in het stadje Baie Comeau op dezelfde afstand van de Noordpool (breedtegraad) als Nederland; in januari is de gemiddelde temperatuur in Baie Comeau -14°C, met een record van -27°C. In Nederland is dat +3°C met een record van -27°C. Dus als er geen warme golfstroom zou zijn, zou het heel, heel koud zijn in Nederland.

Gelukkig is het nog niet zover, de warme golfstroom is nu nog maar 15% verzwakt. Door de verzwakking van de warme golfstroom, verwachten de wetenschappers nattere, hetere zomers en hevigere stormen in West-Europa. In Amerika hebben in 2017 alle orkanen samen voor 320 miljard dollar aan schade veroorzaakt. Hevigere stormen hebben directe, financiële gevolgen. Dat helpt om mensen bewust te maken van klimaatverandering.
Wat er gebeurt als de warme golfstroom nog meer verzwakt, kan niemand voorspellen. Waterstromen en luchtstromen gedragen zich ongeveer hetzelfde, dus het kan zijn dat de golfstroom meer gaat meanderen, net als de Jetstream in 2013.

Onze woningen zijn gelukkig ontworpen om bestand te zijn tegen weersextremen. Om te bewijzen dat ze dat echt zijn, hoeven we ze alleen te bouwen en af te wachten. Investeer in onze woningen en behalve 2% jaarlijkse rente, kun je de bouw van de woningen volgen en tips krijgen voor je eigen woning.

Bronnen:
http://www.realclimate.org/index.php/archives/2019/01/what-the-2018-climate-assessments-say-about-the-gulf-stream-system-slowdown/
http://www.realclimate.org/index.php/archives/2018/05/if-you-doubt-that-the-amoc-has-weakened-read-this/
https://www.theguardian.com/environment/2018/apr/13/avoid-at-all-costs-gulf-streams-record-weakening-prompts-warnings-global-warming
https://www.trouw.nl/groen/de-warmtewisselaar-in-de-oceanen-hapert~a1d9070f/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/04/12/stromingen-in-de-noordelijke-atlantische-oceaan-zijn-aan-het-ver/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.