VrijCoop is als een warme deken en soms een vangnet…

Het weekend van 15 en 16 september zijn we met 14 ecodorpers van Ecodorp Boekel, twee bewoners van Bajesdorp (woongemeenschap in Amsterdam) en een lid van VrijCoop naar een Algemene ledenvergadering van het Duitse Mietshäuser Syndikat (MHS) geweest. Ecodorp Boekel is lid van deze vereniging.

Het MHS is een vereniging van zo’n 150 woongemeenschappen die elkaar ondersteunen, met name op financieel vlak. Opgeteld zijn ze eigenaar van tientallen miljoenen waarde aan woningen.

Drie keer per jaar komen de leden een weekend bij elkaar om kennis te delen en vooral om nieuwe woongemeenschappen te ondersteunen. Gemiddeld zo’n 300 mensen stemmen dan over leningen van € 12.000 vanuit de vereniging zelf. De woongemeenschappen kunnen op dat moment (of later) ook geld uitlenen aan een nieuwe woongemeenschap. Samen opgeteld kan dat leiden tot een lening van een miljoen!

De toekomst van VrijCoop
Het was alsof ik in de toekomst keek, want dat gaat VrijCoop ook doen! VrijCoop is de Nederlandse zustervereniging van het MHS. Ecodorp Boekel is hun eerste project, Bajesdorp wordt waarschijnlijk het tweede project. Net als alle andere woongemeenschappen die VrijCoop-project worden, leggen wij vast in onze statuten dat we al het geld dat we jaarlijks overhouden, gebruiken om nieuwe woongemeenschappen te financieren. Over dertig jaar is dat opgelopen tot zo’n kwart miljoen per jaar dat wij mogen uitlenen aan nieuwe duurzame woongemeenschappen en ecodorpen.

Zo ondersteunen we elkaar op het gebied waar veel woongemeenschappen moeite mee hebben, namelijk financiering vinden. Het is als een warme deken, waar woongemeenschappen elkaar kunnen ondersteunen om betaalbare woningen te kunnen realiseren.

Soms een vangnet… 
De nacht voor de vergadering van 15 september was er brand geweest bij één van de aangesloten woongemeenschappen, een woning met vijf bewoners. Tijdens de vergadering stelde het bestuur voor om ze direct € 10.000 te lenen, zodat ze nieuwe woonruimte konden betalen, en bedden en al het andere wat je nodig hebt op korte termijn. Eén van de bestuursleden kreeg tranen in haar ogen door het enthousiasme van de mensen die hulp aanboden en het voorstel ondersteunden. Dus meteen de dag na de brand kregen ze € 10.000 op hun rekening gestort. Dat is nog eens een vangnet!

Dit is het knusse binnenplein van één van de oudste woongemeenschappen in Freiburg, waar wij een presentatie hebben gegeven. Er was een eigen kroegje, een yogazaal en een kinderopvang. En allemaal huurwoningen beneden de huursubsidiegrens in de derde duurste stad van Duitsland.

Investeer jij ook mee in VrijCoop en Ecodorp Boekel?

2 reacties

 1. Kristos…..ik neem aan dat jij dit stuk geschreven hebt Ad? Ik meen jouw naam er in te herkennen.
  Je zult ons vermoedelijk vergeten zijn. Wij jou/jullie niet. Uiteindelijk is het je toch gelukt je/jullie droom van de grond te krijgen. Om het maar eens op zijn Marokkaans uit te drukken…..man…..rspct!!
  Wat een mooi initiatief is dit.
  Ik blijf je nog wel even volgen. Dit is boeiend genoeg. Vooralsnog geef ik een cursus/training van een (intensieve) week in Duitsland aan een groep van 20 mensen, met als doel het het hoger ik-bewustzijn zodanig te ontwikkelen dat die gegevenheid in pragmatisch handelen in deze wereld gezet kan worden.
  Grijns…..er is veel gebeurd sinds eco-dorp Brabant.
  Vr.gr. Ton

 2. Pingback:Infomiddag Ecodorp Boekel voor woongemeenschappen | EcodorpenNetwerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.