Vooruitblik op 2017 voor Ecodorp Boekel

Vorig jaar ging het voorspellen van 2016 heel goed, kijken of we nu ook goed zitten met onze voorspellingen. Volgens de documentaire van de Hokjesman, willen duurzame mensen liever niet gelijk hebben. Ik hoop niet dat er dit jaar weer een supercel komt, maar ik voorspel van wel…

Bouwen

In 2017 willen we starten met de bouw van de eerste klimaatpositieve en klimaatadaptieve woning(en). Ze zien er nu anders uit dan eerst, volgens sommigen…mooier!
Maar eerst nog de werkplaats en buurthuis in elkaar zetten. Help je ons?

Waterbeheer

We krijgen dit jaar een tweede innovatie op watergebied, na het waterfilter van Hemel(s)water. In de eerste cirkel van tien woningen komt een innovatief afvalwatersysteem van het NIOO om al ons zwart water te zuiveren van medicijnresten en tevens alle belangrijke voedingsstoffen voor de landbouw terug te winnen. Het gebruik van het systeem is een onderdeel van een kwalitatief wetenschappelijk onderzoek ‘Algen aan het werk in Ecodorp Boekel‘. Het onderzoek wordt gedaan in 2017-2019. Eind 2017 wordt het systeem in de eerste woning(en) geïnstalleerd.

Biodiversiteit

We hebben tientallen fruitbomen toegevoegd aan ons voedselbos. Er zijn ook andere eetbare bomen en struiken gezet en leukste ervan is de Franse uiensoepboom. De bladeren smaken naar ui en gesmolten kaas. Dit jaar kunnen we gaan proeven wat we vorig jaar geplant hebben.
Lees hier meer over onze klimaatadaptieve voedseltuin.

Circulaire Economie

Ecodorp Boekel wordt een proeftuin voor circulaire economie, een praktijkcentrum, een showroom van 19.000 m2 waar Biobased materialen uitgetest worden, kringlopen in elkaar overvloeien en afval weer grondstof wordt.
In 2017 gaan we beginnen met de ondergrondse infrastructuur, die zoveel mogelijk circulair wordt. Het project wordt begeleid door MVO Nederland en is een onderdeel van Nederland Circulair.

Energie

We gaan onze energievoorziening doen i.s.m. Turquoise, een innovatieve Energy Service Company (ESCo). Die hebben ons vier scenario’s gegeven, waaruit we mogen kiezen. In ieder geval zullen onze partners Prysmian (voor de circulaire stroomkabel), Thermaflex (voor de circulaire buizen), Alliander en Enexis een belangrijke rol spelen in ons energieplan. Dat zal in de komende maanden helder worden.

Wordt ambassadeur en steun ons!

Wordt ambassadeur en steun ons!

Financiering

Alternatieve financiering wordt het thema van 2017. We hebben in 2016 enkele presentaties mogen geven aan reguliere financiers en één van de bankiers zei heel eenvoudig: ‘Banken kunnen innovatieve projecten niet in zijn geheel financieren’. Om even de context van die uitspraak te beschrijven, dat was een bijeenkomst over Financiering van Natuurlijk Kapitaal, waarin vijf innovatieve projecten zich mochten presenteren aan zo’n 15 financierders, waaronder zes bankiers. Geen enkele project kreeg financiering! Gelukkig krijgen we nu ondersteuning van Generous Minds. En ik zeg niet voor niks gelukkig, want ik vertelde bij diezelfde bijeenkomst aan een bankier dat we ondersteund werden door Generous Minds en hij zei: ‘Oh, dan komt het wel goed’. Bij die bijeenkomst was trouwens de Triodos niet aanwezig, daarmee zijn we nog in gesprek.
Ons crowdsourceplatform Heroes and Friends en Generous Minds zijn beiden geïnterviewd door Human voor de documentaire. Zeker kijken op zondagmiddag 12 februari op NPO2, dus.

Wil je ook ambassadeur worden van Ecodorp Boekel? Je helpt ons vooruit en kost maar een paar minuten.

Eén reactie

  1. Sjaak van der Woude

    Beste mensen,

    Geweldig wat jullie doen. Laten zien dat het anders kan. Een andere manier van leven op de menselijke maat en goed voor mens en aarde. Veel geduld, moed en plezier voor jullie allen in het nieuwe jaar. We doen het zelf!
    Met hartelijke groet,
    Sjaak van der Woude.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.