Vooruitblik op 2016 voor Ecodorp Boekel

vooruitblik autoBouwen

De tijdelijke woonfase zal dit jaar afgerond worden, we wonen dan allemaal op het terrein in tijdelijke woningen met een fantastische paradijstuin in het midden. En de voorbereidingen voor het bouwen van de eerste permanente CO2-negatieve woningen die we in 2017 gaan bouwen, zullen we gaan starten.
Op 14 april gaan we het Biobased huisje voor de Artist in Residence tentoonstellen op de Innovatie Expo!

Waterbeheer

Dankzij Albert Jansen van Hemel(s)water komt al ons water letterlijk uit de hemel. Er zal genoeg zijn, het KNMI heeft voorspeld dat het voorjaar van 2016 ontzettend nat gaat worden, dankzij El Nino (en opwarming van de aarde). Extreme regenval kost Nederland de laatste jaren al 100 miljoen per jaar en 2016 zal dus nog een stuk erger worden. Ons ecodorp zal zo ontworpen worden dat de extreme regenval geen extra kosten met zich meebrengt, maar juist een voordeel is! We krijgen weer water!

Biodiversiteit

Onze tuin- en groengroep is enorm actief, dat kun je al zien als je erboven vliegt, twee maanden nadat de grond geploegd was.

Honderden verschillende eetbare planten zullen de biodiversiteit van ons voedselbos en de Paradijstuin enorm verhogen.

Circulaire Economie

Vroeger was alles circulaire economie, in de natuur is ook alles circulaire economie. Alleen in de laatste honderd jaar hebben we een lineaire economie gehad. Daar moeten we weer vanaf, want we hebben van de meeste grondstoffen al een kwart opgemaakt. Dat is ook de kern van duurzaamheid; zo leven dat de generaties na ons dezelfde mogelijkheden hebben.

Ecodorp Boekel wordt een proeftuin voor circulaire economie, een praktijkcentrum, een showroom van 38.000 m2 waar Biobased materialen uitgetest worden, kringlopen in elkaar overvloeien en afval weer grondstof wordt. En 2016 wordt het jaar waarin dit begint!

Energie

In 2016 gaan we een start maken met ons Micro Smart Grid in samenwerking met (Brabantse) ondernemers. Of we dit jaar al zelfvoorzienend zullen zijn, hangt af van de financiering, niet van onze ambitie. Tot nu toe halen we onze schone energie van Greenchoice.

Eén reactie

  1. het is een mooi filmpje.
    rob van lier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.