Vlinders in groene woonwijk Ecodorp Boekel

Het gaat heel slecht met de vlinderstand in Nederland. Bij het VCA Platform kregen we een keer een presentatie van iemand die al 35 jaar fulltime tellingen van diersoorten deed voor het voormalige Ministerie van Waterstaat. Hij schatte in dat in de laatste 50 jaar er 75% minder vlinders in Nederland rondvliegen. Het CBS berekende dat er in de laatste 100 jaar 80% minder vlinders zijn. Daar schrok ik van, al had ik wel zoiets verwacht. Het zijn kwetsbare dieren die als een soort kanariepiet in de mijn dienen. Daarom geven wij extra aandacht aan vlindersoorten. In de afbeelding kun je het verschil zien tussen de hoeveelheid vlinders 100 jaar geleden en nu. Dat is wat we overlaten voor onze kinderen en kleinkinderen.

Op advies van Ecologisch adviesbureau Stachys hebben we gekozen voor twee vlindersoorten:

  1. Gehakkelde aurelia
    Waarom kozen we voor de gehakkelde aurelia? Hij overwintert in boomstammen en afgevallen blad. Ze hebben het moeilijk omdat mensen hun tuin nog steeds winterklaar willen maken door alles op te ruimen wat dieren nodig hebben om de winter te overleven. In Ecodorp Boekel houden we rekening met de natuur.
    In 2028 hebben we gepland om 10 gehakkelde aurelia’s op ons terrein te hebben wonen*. Lees hier meer…
  1. Dagpauwoog
    Waarom kozen we voor de dagpauwoog? De dagpauwoog vliegt al vroeg rond in het jaar, net als de steenhommel. We gaan dus toch al zorgen voor voldoende bloeiende planten in maart, geen extra werk en meer resultaat, onze favoriete balans.
    In 2028 hebben we gepland om 15 dagpauwogen op ons terrein te hebben wonen*. Lees hier meer…

*We krijgen advies van een gecertificeerd ecoloog van het VCA Platform om ons daarbij te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.