Vleermuizen maken mensen gelukkig

Sommige vleermuizen zien er gewoon schattig uit!

Stel je voor dat je bijna in slaap bent gevallen en je hoort het irritante gezoem van een mug die een duikvlucht op je oor neemt, alsof het hem te doen is om je nachtrust in plaats van je bloed. Wat zou je toch gelukkig zijn als je de zomer door zou kunnen komen zonder wakker gehouden te worden of zonder op te staan met de behoefte om je voortdurend te krabben!

Vleermuizen kunnen voor dat geluksgevoel zorgen, omdat ze muggen en ander vliegende insecten vangen, wel 600 per uur! Daarmee zorgen ze ook voor balans in de natuur. Ze voorkomen plagen van vliegende insecten. Het gaat heel slecht met de vleermuizen. Vandaar dat de EU ze beschermd heeft.
Dat is de belangrijkste reden waarom we vleermuizen extra gaan beschermen in ons Ecodorp Boekel.

We gaan een overwinterplek maken waar ze overdag kunnen slapen. Verder komen er drie kraamkamers, waar de moeders met de kleintjes kunnen verblijven.
Om te zorgen dat ze ongestoord muggen kunnen vangen, gaan we lantaarnpalen plaatsen, die amberkleurig licht geven. Van dit licht hebben de vleermuizen het minste last. Liefst met bewegingssensoren, zodat ze alleen aangaan, als er iemand langs loopt.

We werken samen met de Vleermuiswerkgroep Brabant om de juiste plekken te vinden om de vleermuiskasten te plaatsen.

Op hun advies gaan we ons focussen op twee soorten:

Hier valt er eentje een mens aan…

Gewone dwergvleermuis:
Gewone dwergvleermuizen jagen in gesloten tot halfopen landschap. Ze jagen relatief snel en zijn wendbaar in een grillige vlucht met veel bochten en lussen en vliegen daarbij op enige afstand (1 tot 8 m) langs de vegetatie. Ze vliegen op een hoogte van gemiddeld 2 tot 5 m, maar soms op wel 15 m. Gewone dwergvleermuizen jagen in de beschutting van opgaande elementen in groene bebouwde omgeving zoals Ecodorp Boekel. Waterpartijen en beschutte oevers zijn favoriet als jachtgebied. Ze vangen een breed spectrum aan veelal kleinere prooien uit de lucht en pakken dat wat voorhanden is. Ze eten voornamelijk muggen, dansmuggen, schietmotten, maar ook haften, gaasvliegen, nachtvlinders en soms ook kevers.
Lees hier meer op de website van het Vleermuis.net over de gewone dwergvleermuis.

Laatvlieger:
De laatvlieger jaagt boven open tot halfopen landschap, vooral in de beschutting van opgaande elementen zoals bosranden, heggen en lanen. Hij vliegt vaak op 5 – 10 m. hoogte, maar soms ook wel hoger tussen de boomtoppen. De laatvlieger vliegt meestal op enige afstand van de vegetatie boven (vochtige) graslanden en

Oh, dat kopje!

weilanden, langs kanalen en vaarten, in tuinen en in parken met vijvers. Bij windstil weer wordt het open gebied belangrijker. In dorpen en aan de rand van steden kan men in de schemering laatvliegers rond lantaarnpalen, in tuinen en in parken zien jagen. Soms jagen ze in groepjes.
Laatvliegers vangen insecten hoofdzakelijk uit de lucht, maar pakken soms ook prooien van bladeren of van de grond. Ze vangen voornamelijk grotere soorten nachtvlinders, kevers en muggen.
Lees hier meer op de website van het Vleermuis.net over de laatvlieger.

De opvang van vleermuizen is een onderdeel van het biodiversiteitsplan dat we maken om deel uit te gaan maken van het wereldwijde Verified Conservation Area.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.