Tweede prijs Winnovatie 2021 voor Ecodorp Boekel als Global Goals Community wijk

Ecodorp Boekel heeft met de Global Goals Community meegedaan aan de Winnovatie challenge Think like an Astronaut: Ontwikkel een stadswijk als een ruimteschip.
De waterschappen zetten deze challenges op als een soort crowdsourcing om kennis en ideeën te verzamelen.
Als we gewonnen hadden, hadden we de prijs afgegeven aan Ecowijk Brundtland Breda, omdat zij zich ook profileren als een SDG wijk en omdat zij de ondersteuning goed kunnen gebruiken. Helaas kregen we de tweede prijs.

Toch begrijpen we de keuze van de jury goed, het winnende idee was een drijvende woonwijk op een veengebied.

Nederland was eigenlijk één groot veengebied. Op sommige plekken is de veenlaag onder de grond wel 12 meter dik. Zolang het veen nat blijft, houdt het CO2 vast. In een 20cm dikke laag veen zit net zoveel CO2 opgeslagen dan in de vegetatie van een tropisch regenwoud!
Lees meer in dit artikel van de VPRO…
CO2 opslag in veen heeft ook nog eens financiële waarde.

In Ecodorp Boekel zuiveren we zelf ons afvalwater voordat het in de bodem infiltreert. Onze 36 huishoudens produceren dagelijks 9.000 liter afvalwater. Deels verdampt dat door het riet, maar het meeste infiltreert in de bodem. In een veengebied kan het waterniveau in periodes van langdurige droogte daarmee aanvullen.

Dus, goed idee, om De Veenmarke van Marco van Schaik als eerste te selecteren!

 

Eén reactie

  1. Marco van Schaik

    Jullie ook gefeliciteerd met je tweede prijs. Jullie doen het al in de praktijk! En de Veenmarke is ook bedoeld als een soort global goals community.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.