Tipping Point: De Doomsday gletsjer komt los

De Thwaites-gletsjer, ook wel de Doomsday-gletsjer genoemd, is een van de grootste en meest bedreigde ijsmassa’s op Antarctica. Deze gletsjer verliest elk jaar miljarden tonnen ijs en kan de zeespiegel met meer dan drie meter doen stijgen als hij volledig instort. Bovendien fungeert hij als een buffer voor de rest van de West-Antarctische ijskap, die ook kan afbreken als de Thwaites-gletsjer verdwijnt.

Doomsday Glacier by Felton Davis 2022-01-02

Wetenschappers volgen de ontwikkelingen van de Thwaites-gletsjer nauwlettend met behulp van satellieten, onderwaterdrones en andere instrumenten. Uit recente studies blijkt dat de gletsjer sneller smelt dan verwacht en dat hij binnen tien jaar kan loskomen van een onderzeese berg die hem nu nog stabiliseert. Dit zou een dramatische versnelling van zijn terugtrekking betekenen, met grote gevolgen voor het klimaat en de kustgebieden.

De oorzaak van de snelle smelting van de Thwaites-gletsjer is het warmere zeewater dat onder de ijsplaat stroomt en de basis van de gletsjer erodeert. Dit proces wordt versterkt door de klimaatverandering, die ook leidt tot hogere luchttemperaturen en meer afbrokkeling van het ijsoppervlak. De Thwaites-gletsjer is dus een belangrijke indicator voor de gezondheid van het Antarctische ijs en een cruciale factor voor de toekomstige zeespiegelstijging.

Ecodorp Boekel is ontworpen om klimaatbestendig te zijn tegen alle weersextremen en is klimaatpositief (er zit 808 ton CO2 opgeslagen in de 36 woningen). Het is dus wel mogelijk om te leven zonder het klimaat te veranderen! We hebben gebouwd op 16m boven zeeniveau en dat is hopelijk genoeg.

Bronnen:
Doomsday-gletsjer in Antarctica kan binnen tien jaar instorten. (2021, december 23). New Scientist.
– ‘Doomsday’-gletsjer in Antarctica is het einde nabij, waarschuwen wetenschappers. (2022, januari 7). Het Laatste Nieuws. /
Breedste gletsjer ter wereld dreigt in zee te glijden, en dat heeft mogelijk desastreuze gevolgen. (2020, januari 31). De Morgen.
Doomsday-gletsjer wordt niet langer afgeremd door ijsberg. (2020, februari 12). New Scientist.

Eén reactie

  1. Even if we stop co2 today, it is too late. 10 billion people is simply too much for system earth. Nature will kill most people until 2200 directly or indirectly, and then our descendents can possibly make a new start in a different world with 20m higher seas around 2300. This is not doomsday, it is like a forrest burnt down making a new start. Amen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.