Terugblik vorige decennium

Er zijn elf jaar nodig geweest om Ecodorp Boekel te kunnen realiseren. Het grootste deel ervan zijn dus in het vorige decennium gebeurd. Er zijn een aantal mijlpalen in die jaren die belangrijk zijn geweest in het tot stand komen van Ecodorp Boekel.

Proefwoning op De Kleine Aarde
Op De Kleine Aarde hebben we met 300 vrijwilligers een proefwoning gezet waarin we alle bouwmaterialen wilde uitproberen die we misschien in onze woningen wilden. Onze architect Huub van Laarhoven heeft het ontwerp van de proefwoning gemaakt.

Door dit project zijn we in contact gekomen met bouwexperts van TNO die vertelden dat de toekomst van het bouwen zit in het bouwen met organisch materiaal. Ook zeiden ze: ‘Wat jullie doen, zou wel eens cruciaal kunnen zijn voor de bouwsector.’

In de Crisis- en herstelwet
Ecodorp Boekel staat in een wet beschreven waarin alleen duurzame, innovatieve projecten staan. Wij mogen een uitzondering vormen op het bouwbesluit en als het bij ons goed gaat, wordt het bouwbesluit aangepast. De vier uitzonderingen staan dus beschreven in deze wet. Onze aanvraag is besproken in en goedgekeurd door de 1e en 2e kamer.

In het Duurzame Koffertje
In 2014 zaten we met 270 andere duurzame projecten in het Duurzame Koffertje dat aangeboden werd aan de toenmalige staatssecretaris Mansveld van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zij koos 10 projecten uit die extra ondersteuning kregen van rijksambtenaren, waaronder Ecodorp Boekel. De rijksambtenaren die ons begeleidden, nodigden later hun nieuwe directeur uit voor een bezoek aan het ecodorp. Na een gesprek van anderhalf uur zei hij: ‘Als er iets is op landelijke regelgeving dat jullie tegenhoudt, dan laat maar weten, dan zet ik er een ambtenaar op, want dit moet doorgaan.’

Het duurzame koffertje heeft ervoor gezorgd, dat allerlei mensen in het ministerie over ons hebben gehoord en hun steun aan ons project kenbaar hebben gemaakt. 

Provincie Noord-Brabant
In 2014 werd ik gebeld door iemand van de Provincie Noord-Brabant. Hij zei dat hij tien ambtenaren gesproken had die enthousiast over ons waren. Waarschijnlijk hadden we dat te danken aan het proefgebouw op De Kleine Aarde. Hij wilde graag onze contactpersoon worden. Hij vond dat Ecodorp Boekel een praktische realisatie van hun visie voor de toekomst was. Bij de start van de tijdelijke fase heeft de Provincie Noord-Brabant € 50.000 geschonken. Voorzitter Ad Vlems werd gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Brabantse Omgevingsvisie als één van de 20 Brabant Pioniers. In 2018 kregen we nog eens € 200.000 voor de realisatie van onze duurzame woonwijk.

Daar bovenop investeert de provincie € 1,2 miljoen middels een 30-jarige lening.

Boekel
We hebben ontzettend veel geluk dat we in Gemeente Boekel terecht zijn gekomen. Boekel staat bij de landelijke overheid bekend als een innovatieve gemeente ‘die de grenzen van de wet opzoekt, maar altijd ten voordele van de burger’. De gemeente legt de verantwoordelijkheid zoveel mogelijk bij de burger. De leden van Ecodorp Boekel willen graag verantwoordelijkheid, dus dat vult elkaar goed aan. Mooi voorbeeld: ze zijn de eerste gemeente die mantelzorgwoningen toegelaten heeft.

GLS Bank
Onze relatie met Nederlandse banken bestond tot 2018 vooral uit ‘We willen jullie heel graag financieren, maar het is moeilijk’.
We mochten een keer een presentatie geven aan drie banken en tien fondsen. We kregen van geen van hen financiering, want ‘elke innovatie is een hoger risico en jullie hebben heel veel innovaties’.

Het eerste gesprek met de Duitse GLS Bank in 2018 duurde 2,5 uur en eindigde met de woorden ‘als jullie de huur een beetje hoger maken en de bouwkosten verlagen, kunnen wij jullie financieren. Binnen twee maanden hadden we een offerte van de GLS binnengekregen!

ECO+BOUW
Een ambitieuze, groene aannemer is echt een verademing. Elke duurzame woongemeenschap die we in de loop van dit decennium gesproken hebben, is teleurgesteld door hun aannemer, omdat die alleen wilde werken met hem bekende bouwmaterialen. ECO+BOUW wil graag werken met innovatieve materialen. ECO+BOUW hebben we daarom in het voortraject van de bouw al betrokken, zodat ze mee konden denken.

3 reacties

 1. Ja, wat kan ik zeggen… GEWELDIG alle organisaties die bijgedragen hebben aan de realisatie van Ecodorp Boekel. Maar achter elke organisatie staan mensen met verstand, moed en een hart. Gelukkig troffen jullie elkaar! Want vooral jullie zelf als Ecodorpers met Ad en Monique als drijvende krachten hebben de kwaliteiten die tot dit resultaat geleid hebben, van harte proficiat en ik wens jullie samen veel geluk!

 2. aad van der helm

  Door o.a. de inzet van Ad en Monique is er veel tot stand gekomen.
  Er moet echter ook niet voorbij worden gegaan aan de inzet
  van de huidige bewoners.
  Die vooral in het begin echt hebben moeten pionieren in en met hun noodwoningen!
  Wij Rita en Aad wensen alle huidige en toekomstige bewoners véél woongenot.

 3. dimphy van Alphen

  Wat geweldig toch!! Super om te lezen en wat hebben jullie al hard gewerkt en volgehouden!! Bijzonder om over dit onderwerp positief over de gemeente Boekel te lezen daar ben ik blij om! Ik ben heel trots op jullie allemaal ook de mensen die er hebben gewoond en die er nu wonen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.