Terugblik op 2016 voor Ecodorp Boekel

Bouwen

Op 1 april verhuisden we naar ons terrein! De tijdelijke woonfase is een heel eind klaar, we wonen nu met 14 volwassenen en 5 kinderen op het terrein in tijdelijke woningen met een mooie paradijstuin in het midden. Op 14 april was het Biobased huisje voor de Artist in Residence een groot succes op de Innovatie Expo! Twee dagen later werd het binnen 3 minuten op ons terrein opgezet (ten minste, zo lang duurt het filmpje)

En de voorbereidingen zijn gestart voor het bouwen van de eerste permanente klimaatadaptieve en klimaatpositieve woning(en) die we in 2017 gaan bouwen. We hebben zelfs een nieuw ontwerp laten maken, de woningen zijn nu kleiner, gemakkelijker te bouwen en veel goedkoper. Maar daarover meer in de vooruitblik op 2017.

We hebben een filmpje gemaakt van het eerste jaar bouwen dat je onderaan dit bericht kunt bekijken.

groepsfoto-nu-ook-met-marielle-en-wienDe mensen

We wonen nu met 14 volwassenen en 5 kinderen op het terrein. Wien, Ineke, Pien en Mariëlle hebben zich al voorgesteld. Veel ecodorpers kun je terugzien in de documentaire van Human op zondagmiddag 12 februari. Dit jaar hebben de kinderen een werkgroep Spelen gestart, zodat ze zelf kunnen bepalen hoe speels het ecodorp wordt.

Waterbeheer

Het project Hemel(s)water van Albert Jansen won 14 april de Challenge Stad van de Toekomst! Je kunt het prototype nog steeds op de infomiddag bewonderen en Albert Jansen is subsidie aan het aanvragen om de eerste 10 woningen te voorzien van zijn nieuwe type.
Het KNMI had voorspeld dat het voorjaar van 2016 ontzettend nat gaat worden, dankzij El Nino (en opwarming van de aarde). Maar ze hadden geen idee hoe erg het zou worden. Extreme regenval kostte Nederland de laatste jaren 100 miljoen per jaar maar op 23 juni 2016 was er één supercel die 650 miljoen aan schade kostte.

Biodiversiteit

Doordat we op het terrein wonen, is de biodiversiteit een beetje toegenomen, met katten, een hond, kippen en 19 mensen. Maar in de voedseltuin is veel geplant dit jaar en ook in de paradijstuin is de biodiversiteit toegenomen, want de cirkel Tuin en groen wil er een cottage garden van maken. Dat betekent vooral een bloemrijke, landelijke tuin.

Circulaire Economie

Zonder twijfel was 2016 het jaar van de Circulaire Economie voor Ecodorp Boekel! Het project Leiding op Circulariteit kwam goed op gang, maar daar kunnen we pas in 2017 echt over vertellen, want dan komt het in praktijk (en daar gaat het tenslotte om). De Provincie organiseerde enkele bijeenkomsten rond Circulaire Economie (Brabant is daar goed in) en soms werden wij gepromoot als een icoonproject. En terecht, want we kregen ook een startsubsidie van de Provincie. In 2017 gaan we dat allemaal in de praktijk brengen.

Energie

Dankzij goede contacten met Alliander kwamen we dit jaar in contact met Turquoise. En die gaat ons helpen om volgend jaar een energieplan in praktijk te brengen dat innovatief is op verschillende manieren. Tanju Özel van Turquoise zei onze samenwerking heel mooi: ‘Ik heb het gevoel dat Turquoise dankzij jullie op de eerste rij zit…’

Wordt ambassadeur en steun ons!

Wordt ambassadeur en steun ons!

Publiciteit

Twee keer kwam Ecodorp Boekel op landelijke TV bij de VARA en de VPRO. En het laatste half jaar waren de opnames van een documentaire van Human van 25 minuten over ons ecodorp. Die uitzending was te zien op zondagmiddag 12 februari op NPO2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.