Terugblik op 2015 voor Ecodorp Boekel

terugblik autoHet jaar eindigde goed voor Ecodorp Boekel en onze achterban speelde daarin een belangrijke rol. We willen jullie hartelijk bedanken voor het vertrouwen dat jullie in ons gehad hebben. Zonder jullie bijdrage aan onze Crowdfundingactie waren we nooit zover gekomen.

Het bedrag dat via Crowdfunding in de financiële wereld een rol speelt, verdubbelt jaarlijks en dat heeft ervoor gezorgd dat veel innovatieve projecten een startkans hebben gekregen die ze anders nooit zouden hebben gehad.

Het belang van innovatieve, duurzame projecten

We zitten in een verandering van tijdperk en dat betekent dat innovatieve projecten geen verbetering zijn van ‘wat we al kennen’, maar een complete vernieuwing, een nieuw concept. Denk maar aan Airbnb en Uber, hun concept is compleet anders dan wat er van tevoren op de markt is geweest. Wie kon voorspellen, hoe snel zij zouden groeien?

Op duurzaamheidsgebied zal de verandering gigantisch zijn; Ruud Koornstra, ooit meest invloedrijke Nederlander op het gebied van duurzaamheid, gaf laatst een presentatie aan 120 duurzame innovatieprojecten. Hij voorspelde dat er binnen 20 jaar nog maar één vijfde van de auto’s over straat zou rijden. Een zelfrijdende auto kan namelijk de hele dag mensen vervoeren en dan nog op tijd terug zijn om jou weer van je werk op te halen. Daarmee kan een zelfrijdende auto een bron van inkomsten zijn, wie had dat ooit verwacht van onze heilige koe?

De verandering moet ook wel gigantisch zijn, als we nu wereldwijd zouden stoppen met het produceren van CO2, zou de aarde nog 50 jaar opwarmen. Neelie Kroes vertelde aan Ruud dat die verandering niet uit de TOP sectoren zou komen, maar uit het grote aantal kleine initiatieven van burgers en sociale ondernemers. Grote bedrijven zijn namelijk te log om te veranderen. Om een voorbeeld te noemen, 10 jaar geleden had Ruud een gesprek met de directeur van Philips en adviseerde hem om alleen nog met LED-lampen gaan te werken. De directeur vertelde hem dat LED-lampen pas in 2018 geïntroduceerd zouden worden door Philips. En vijf jaar geleden had hij weer een gesprek met de volgende directeur van Philips die hem vroeg waar hij zich op zou moeten gaan focussen. Het antwoord van Ruud was: ‘Maak elektrische auto’s’. De reactie van de directeur van Philips was: ‘Dat krijg ik er hier nooit door!’.

Gelukkig is er ook goed nieuws, wij zijn in goed gezelschap, er zijn honderden duurzame, innovatieve projecten als het onze. En dat is alleen al in Nederland, dus die verandering wordt breed aangepakt.

Het belang van inspirerende projecten

Een paar weken geleden was ik bij de werkconferentie Natuurlijk Kapitaal waar ik het enige burgerinitiatief was, het was bedoeld voor overheden, bedrijfsleven en onderwijs. Maar ik was uitgenodigd door een ministerie en het was heel interessant voor ons, want het ging over Natuurlijk Kapitaal en Ecodorp Boekel maakt veel gebruik van Natuurlijk Kapitaal. Ik kwam iemand tegen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en die zei: ‘Ik ben blij dat ik eindelijk de legendarische Ad Vlems van Ecodorp Boekel in levende lijve ontmoet’. Hij was één van de vijf ambtenaren die naar ecodorpen in Spanje was gestuurd om ervan te leren en hij was helemaal onder indruk van de ecodorpen daar.

Later kwam ik iemand tegen van het Ministerie van Economische Zaken en vroeg hem of hij wist waarom die man dat gezegd zou kunnen hebben. Hij vertelde me dat er binnen Ministeries niet zoveel inspirerende projecten bekend zijn en als er eentje is zoals Ecodorp Boekel, dan gonst dat rond.

Iets dergelijks bleek ook bij de Provincie, ik kreeg een paar maanden geleden een gesprek met een ambtenaar van de provincie en hij vertelde dat hij zo tien mensen op kon noemen die over ons praatten binnen de provincie. Hij heeft ze ook opgenoemd, hij overdreef niet.

Wij zijn ons ook ervan bewust dat het woord ‘inspirerend’ uit onze slogan waarschijnlijk het meest waardevolle deel van Ecodorp Boekel is. Een verandering van tijdperk is een chaotische periode en de meeste mensen reageren daarop met angst. Een inspirerend voorbeeld voor duurzaam leven in verbinding kan die angst verminderen.

Het belang van verbinding

Het staat heel bewust in onze slogan, ‘in verbinding’. Wij willen namelijk met beide benen in de samenleving staan, want heel de samenleving gaat de transitie naar een duurzaam Nederland meemaken. Wij zijn daarom lid van diverse netwerken, soms heel actief:

Samenwerking met netwerken

De financiële lessen van dit jaar

Voor de huidige banken is een verandering van tijdperk geen goede fase. Banken nemen geen risico meer en dat is dit jaar gebleken.

Daarom hebben we creatief moeten worden, zowel met het besparen van geld als met binnenhalen ervan. Dat heeft geleid tot een succesvolle Crowdfundingactie die € 150.000 heeft opgebracht, waar velen van jullie aan bijgedragen hebben.

En een aantal mensen hadden ons wel willen ondersteunen, maar ze vonden het risico nog te hoog. Gelukkig kunnen we daar wat aan doen. We zijn nu aan verschillende partijen aan het vragen om garantstelling. Dat betekent dat zij het risico willen nemen, mocht het mis gaat. Dat lijkt te gaan lukken, waardoor we in het vervolg gemakkelijker te financieren zijn.

Voortgang bouwen

Het besparen van geld heeft er wel voor gezorgd dat de ontwikkeling van het ecodorp met meer dan een half jaar vertraagd is; het ombouwen van gratis woonunits tot volwaardige woningen blijkt een tijdrovende klus te zijn. Dat is wel jammer, maar gelukkig hebben vrijwel alle bewoners een woonplek in Boekel e.o. gevonden. We wonen al in Boekel, nu nog op het terrein. Dat gaat in het eerste deel van volgend jaar gebeuren, dan zijn de eerste woningen klaar.

Hieronder nog een lijst van gebeurtenissen:

2015 was het jaar dat we in juni op het terrein konden.
2015 was het jaar dat we een steeds mooier wordende tuin kregen.
2015 was het jaar dat we nog geen definitieve financiering van de banken kregen.
Maar 2015 was ook het jaar dat we ten allen tijden naar creatieve  oplossingen zijn blijven kijken.
2015 is het jaar van de verhuizingen,  steeds meer mensen kwamen dichter bij het terrein wonen.
2015 was het jaar waar een ieder wel eens een heftige Ecodorp Boekel hobbel tegen kwam.
2015 was het jaar voor de meeste van ons van keuzes maken om het anders te gaan doen.
2015 was het jaar om met deze mensen een groep te maken waarbij mensen gingen en kwamen maar gelukkig ook bleven.
2015 was het jaar voor sommigen nieuwe baan,  nieuwe school, 2 of 3 keer verplaatsen van plek.
2015 was het jaar om nieuwe mensen in ons hart te nemen.
2015 was het jaar om stappen te blijven zetten voor onze gezamenlijk droom,  Ecodorp Boekel laten slagen.
2015 was het jaar om verbinding te maken tussen vooroordelen over ons en onze goede bedoelingen samen te brengen wat gelukkig heel vaak begrip en waardering op leverde.
2015 was het jaar dat er een nat zomerfeest gehouden werd.
2015 was het jaar dat de Crowdfunding geslaagd is.
2015 was het jaar van slapen en kampvuurs houden op het terrein.
2015 was het jaar van units afbreken en gelukkig ook in 2015 een begin gemaakt met opbouwen.
2015 was het jaar van steeds minder Skype overleg maar op het terrein of met elkaar op nieuwe gevonden plekken.
2015 was het jaar van weer een mooi aantal inspireerde sociale meetings.
2015 was het jaar van steeds blijvend goed bezochten info middagen.
2015 is het jaar waar we dit allemaal nog door willen zetten en uitbreiden naar 2016.

We wensen iedereen het beste voor 2016 en hopen een aantal van jullie tegen te komen bij ons zomerfeest 2016, dan zal er veel op het terrein veranderd zijn t.o.v. het zomerfeest van dit jaar.
Bekijk hier ook onze vooruitblik voor 2016.

Hartelijke groeten,

Ad Vlems
voorzitter Ecodorp Boekel
www.ecodorpboekel.nl
Volg ons op Youtube: www.ecoboekel.nl
Of via Twitter: EcodorpBoekel of Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.