Terugblik 2022 en vooruitblik 2023 voor Ecodorp Boekel

Terugblik 2022 – veel bezoek
We hebben veel bezoek gehad in 2022, wel 60 rondleidingen aan zo’n 1.100 mensen. Veel van die rondleidingen waren bouwbedrijven en woningcorporaties, maar ook veel startende woongemeenschappen. We mochten ook veel presentaties geven, van een bouwbeurs tot aan de EU! Die laatste was aan een hele EU-commissie van 12 personen, terwijl er ook nog eens 110 andere mensen de presentatie volgden. Op TV zijn we dit keer geweest bij Hart van Nederland.
In 2022 is ook een wereldwijd onderzoeksproject gestart, waarin 20 ecodorpen, verspreid over de Aarde onderzoeken wat er nodig is om voorbereid te zijn op een opwarming van 2,5°C of meer. Er zijn ecodorpen bij die nu al de gevolgen ondervinden van weersextremen en zeespiegelstijging. Gelukkig zijn de huizen in Ecodorp Boekel ontworpen om bestand te zijn tegen alle weersextremen. Onze opgedane kennis gaan we delen in dit project en natuurlijk met jullie.

Alle huizen zijn bewoond, de laatste woningen worden bewoond door mantelzorgvragers en twee statushouders.
Nog een belangrijke actie was het mede-oprichten van een middelbare school van het type Agora door enkele ecodorpers. In Agora krijg je de eerste drie jaar geen vakken, geen huiswerk en geen leraren. Je krijgt de kans om in die jaren te leren waar jouw kwaliteiten liggen en wat je graag zou willen gaan doen. Een coach helpt je daarbij om jezelf uit te dagen en te groeien en inspiratiesessies geven je meer inzicht. In het laatste jaar haal je dan alle vakken die nodig zijn om te doen wat je na de middelbare school wil doen.

Als laatste in het jaar zijn we de Romneyloods, onze 25m lange werkplaats en buurthuis aan het afbreken. We hopen dat hij een mooie plaats krijgt in een ander ecodorpinitiatief. Onze Romneyloods staat hier te koop.

Microsoft heeft ons ondersteunt, met 50 gratis licenties voor Microsoft 365 en 1 terabyte aan opslagruimte.

Vooruitblik 2023
De gevelbekleding en het afmaken van de Artist in Residence en de twee boomhutten zal dit jaar veel aandacht vragen. We hebben gepland om in ieder geval twee ervan dit jaar af te maken en in gebruik te nemen.

Eén reactie

  1. Voor mij is het belangrijk om te lezen, dat jullie zo goed aankomen, dat er zo veel interesse is. Omdat ik hier in mijn eentje sta, merk ik het effect niet zo. Ik zoek op het ogenblik ook een gemeenschap, wil na 3 jaar alleen, weer mensen om me heen! Dat rijmt. Mögen ALLE eure Wünsche in Erfüllung gehen.
    Wim.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.