Stedebouwkundigen en Planologen onderzoeken of ecodorpen de toekomst zijn!

De Beroepsvereniging van Nederlandse Stedebouwkundigen en Planologen gaat in samenwerking met De Levende Stad een excursie ondernemen naar Engeland om inspiratie op te doen bij New Towns, ecodorpen en Prins Charles. Zoals altijd de vreemde eend in de bijt ga ik ook mee.

Hoewel, vreemde eend? Niet helemaal natuurlijk, zowel de BNSP als De Levende Stad zijn warme pleitbezoBijlage B Dummy Ecodorp Boekel als Levende Stad 02-12-15rgers van de duurzame stedelijke omgeving. De Levende Stad gaat zelfs haar gelijknamige benchmark eerst uittesten op Ecodorp Boekel. We zijn dus gelijkgestemden, dus ik ben gewoon een eend tussen de andere eenden in de bijt.

En Engeland (de bijt) is een goede voedingsbodem voor ecodorpen en duurzame steden. Ecodorp Findhorn is één van de oudste en zeker één van de meest succesvolle ecodorpen ter wereld. Engeland is de bakermat van Transition Towns, het stedelijke zusje van de ecodorpen.
Een new town is wel iets anders; vroeger heetten ze Garden towns, toen ging het vooral om het groene, tegenwoordig meer om het duurzame. In 2007 kondigde de premier van Engeland aan dat hij 10 eco-towns wilde gaan opzetten voor ongeveer 20.000 bewoners elk, helemaal CO2-neutraal en voorzien van lokaal opgewekte, hernieuwbare energie.

Als laatste aanwinst in het netwerk van De Levende Stad ben ik heel blij dat ik mee kan gaan als vertegenwoordiger van Ecodorp Boekel, Ecodorp Brabant en Ecodorpennetwerk Nederland.
Ik hoop dat het weer een versterking is van de waarde van ecodorpen in de transitie naar een duurzame samenleving.

Een verslag van de reis volgt nog op deze pagina. Blijf op de hoogte door je aan te melden voor onze nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.