Serie artikelen over Ecodorp Boekel in het Brabants Dagblad

Het Brabants Dagblad heeft een zomerserie opgezet met thematische verhalen over Ecodorp Boekel:

1. De geschiedenis
Eerste woningen Ecodorp Boekel bijna klaar: ‘We hebben al een hoop dromen waargemaakt’
Het terrein is al jaren bewoond, maar deze herfst zijn de eerste huizen van het Ecodorp in Boekel eindelijk klaar. De droom die daarmee uitkomt is van Ad Vlems (56) en Monique Visser (46).
Lees hier meer in het artikel over de geschiedenis van Ecodorp Boekel.

2. De mensen
‘Het Ecodorp is een omgekeerde sekte: je komt er moeilijk in maar kunt makkelijk weg’
Buiten dat de bewoners van het Ecodorp het allemaal belangrijk vinden om de aarde zo min mogelijk te belasten met hun aanwezigheid, hebben ze ook allemaal gemeen dat ze graag samen zijn.

Er wonen 36 volwassenen in het Boekelse Ecodorp, een handvol pubers en een stuk of twaalf kinderen. Twee daarvan zijn van Mariska Meijboom (31). ,,Toen ik kinderen kreeg, zat ik daar in mijn eentje, met de kinderen, achter de voordeur en achter de schutting. Met een propvolle agenda om speelafspraakjes te regelen. ‘Ja’ dacht ik, ‘it takes a village to raise a child’, zeggen ze. ‘Dat kind had ik, maar waar is de village?’” In het Ecodorp in Boekel vond ze die ‘village’, die gemeenschap. Nu zijn er dagen dat ze haar twee kinderen alleen even ziet als ze wat komen eten, de rest van de tijd spelen ze buiten.
Lees hier verder over de mensen van Ecodorp Boekel.

3. Voedseltuin
Het zwaarste werk in de voedseltuin van het Ecodorp wordt door twee varkens gedaan, mét resultaat.
Het is bijna jammer dat de Japanse duizendknoop zijn kop nog niet in het Ecodorp heeft opgestoken, want Carsten Engel heeft een mooie manier om die plant te lijf te gaan. Hij maakt er wijn van.
Lees hier meer over de voedselvoorziening van Ecodorp Boekel.

4. Innovaties
In het Ecodorp zorgen stenen voor warmte, en het hele dorp krijgt straks maar één aansluiting op het riool
Het Ecodorp is een proeftuin voor de nieuwste snufjes op duurzaamheidsgebied, een basaltaccu bijvoorbeeld, een helofytenfiler, en geopolymeerbeton. Maar gelukkig is er ook nog plek voor het oude vertrouwde zonnepaneel.
Lees hier meer over proeftuin Ecodorp Boekel.

5. Gezonde woningen
De huizen van het Ecodorp zijn ook gezond: ‘Helende architectuur heet dat’
Een huis kan bijdragen aan je gezondheid, door een goede vochthuishouding bijvoorbeeld, door goede ventilatie, maar ook door de plek waar het staat. Daar is over nagedacht, in het Ecodorp.
Lees hier meer over de gezonde woningen.

6. Ecodorp: eigenwijs en klein, net als Boekel zelf
Dat het Ecodorp in Boekel gebouwd werd berust op toeval, maar eigenlijk passen ze heel goed bij elkaar, vinden ze in het Ecodorp. ,,Ze beginnen ons te kennen.”

‘Boekel lijkt wel een beetje op het dorp van Asterix en Obelix,” vindt Ronald Hazelzet (52). ,,Het is klein, en eigenwijs, trekt zich niet zoveel aan van Den Haag. Ze volgen lekker hun eigen lijn. Nou zo zijn wij in het Ecodorp ook wel. Of Coopers Crossing, dat dorpje uit The Flying Doctors? Daar lijkt Boekel óók op: iedereen kent iedereen en iedereen staat altijd voor iedereen klaar. Heel warm voelt het.”
Lees hier verder over het Boekelse van Ecodorp Boekel.

7. De toekomst…
‘Er komen nog veel meer Ecodorpen’

Al jarenlang heeft Ad Vlems, de initiatiefnemer van het Boekelse Ecodorp, zijn handen meer dan vol aan zijn geesteskind. Maar wat als het af is? Komt het ooit af?

,,Ik verheug me er weleens op, dat het af is. Maar het is ook verontrustend,’’ mijmert Ad Vlems. Al sinds de geboorte van zijn zoon, meer dan een decennium geleden, staat hij op en gaat hij naar bed met maar één idee: duurzamer leven in een Ecodorp. Hij kan het snel ratelen, het lijstje: de eerste woningen, de eerste cirkel, is klaar in oktober, de tweede in januari volgend jaar en in april 2021 wordt ook de derde en laatste serie woningen opgeleverd. En is het Ecodorp dan klaar? ,,Nee,’’ zegt Vlems, en dan doelt hij niet eens op de zwemvijver die daarna gegraven moet worden en het buurthuis dat er heel snel moet komen. ,,Boekel is niet makkelijk te bereiken, maar we willen wel onze kennis delen met iedereen die dat wil. Het is niet genoeg als alleen wij hier duurzaam leven. We willen een online Global Goals Community opzetten, met oplossingen voor mensen die óók duurzamer willen leven.”

Artikel is te lezen op in het Brabants Dagblad van donderdag 27 augustus 2020.

2 reacties

  1. Wat leuk deze artikels te lezen! Een mooi inkijk in de ecodorp! Goed bezig zeg

  2. Ben toch zo nieuwsgierig hoe het er nu uit ziet Ad.
    Het is moeilijk om te komen kijken omdat de man die mij bracht overleden is.
    Als ik de kans krijg zal ik die zeker nemen om een kijkje te komen nemen.
    Mooi werk oprichters waar ik ook van geniet, zonder erbij te kunnen zijn.
    Dag en dank voor uw bericht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.