Rosse metselbij in groene woonwijk Ecodorp Boekel

Door André Karwath aka Aka

Waarom kozen we voor de rosse metselbij?
Net als Ecodorp Boekel is de metselbij een ecologische bouwer. Als bouwmateriaal gebruikt de metselbij leem dat met speeksel en water week wordt gemaakt en in de vorm van 2 mm grote kogeltjes naar het nest wordt gedragen. Daar wordt het dan als een soort ecologische vorm van cement verwerkt. Wij hebben cementloze beton gebruikt voor de vloeren in onze woningen, dus we voelden ons meteen verwacht met deze bouwende bij.

Herkenning
De rosse metselbij is een rossig behaard bijtje. De kop, het borststuk en de voorste achterlijfsegmenten zijn rosbruin behaard (net als bij mensen worden hun beharing ook grijs/wit naarmate ze ouder worden). Ze hebben een zwarte beharing op de laatste twee achterlijffssegmenten en zwarte poten met rossig bruine haren.

De mannetjes en vrouwtjes verschillen verder licht van uiterlijk:

De vrouwtjes hebben een rossige beharing op de voorkant van de kop, ze zijn groter dan de mannetjes, ze hebben lange rosse haren op de buikzijde van het achterlijf (buikschuier) en zeer typische hoorntjes op de kop.

De mannetjes hebben bleke haren op de voorkant van de kop, ze zijn kleiner dan de vrouwtjes, hebben geen buikschuier en geen hoorntjes. De mannetjes hebben wel opvallend lange antennen, die een stuk langer zijn dan bij de vrouwtjes.

Biologie
De vrouwtjes maken nesten in allerlei kleine holletjes, die ze met leem/zand dichtmetselen. De mannetjes verschijnen meestal eind maart enkele dagen voor de vrouwtjes tevoorschijn komen. In april beginnen de vrouwtjes onvermoeid nestjes te bouwen. Nestje na nestje wordt met stuifmeel bevoorraad, zodat het nageslacht genoeg te eten zou hebben. Tot eind mei/begin juni kan je vrouwtjes vinden die nog nestjes bouwen. Ze nestelt vooral in oude kevergangen van 4 tot 8 mm doorsnee (voorkeur 6mm), maar ook bamboestokken, oude muren of rietstengels worden geaccepteerd.

Drachtplanten
Deze soort verzamelt stuifmeel van verschillende plantensoorten uit diverse plantenfamilies.

Vliegtijd
Deze soort vliegt van begin maart tot eind juni

Grootte
vrouwtjes 10-12 mm, mannetjes: 9-11 mm

Verspreiding
Deze soort komt verspreid voor, vooral in het stedelijk gebied. In Vlaanderen komt enkel de ondersoort globosa (= _cornigera) _voor, die gekenmerkt wordt door zwarte haren op de laatste twee achterlijfssegmenten.

De tekst van dit artikel is grotendeels gehaald uit waarneming.nl. Lees hier het hele artikel…

Links:

https://waarneming.nl/species/185769/

https://www.nederlandsesoorten.nl/linnaeus_ng/app/views/species/nsr_taxon.php?id=161949

https://www.wespenbestrijding.net/Metselbijen.html

http://www.bestuivers.nl/wilde-bijen/bijenportretten/metselbijen

http://www.bijenhelpdesk.nl/Wildebijen/Osmia/OsRuf/OsRuf.htm

http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=insecten&id=872

http://www.wildebijen.nl/rossemetselbij.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rosse_metselbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.