Regenwater in huis in Ecodorp Boekel

Bij de drie wooncirkels op Ecodorp Boekel worden momenteel regenwatersystemen geplaatst. Het regenwater wordt opgevangen in tanks en zal gebruikt worden voor het spoelen van de toiletten en voor de wasmachines. Daarmee besparen we 40% op kostbaar, heerlijk drinkwater van Brabant Water en zorgen we ervoor dat er geen waardevol regenwater in het gemeentelijk riool terecht komt (waar we trouwens niet op aangesloten zijn). Het regenwater komt waar het thuishoort, in de bodem. Maar eerst gaan we het gebruiken waar we kunnen.
Een extra voordeel is dat toiletten en wasmachines veel langer meegaan als ze regenwater gebruiken omdat daar geen kalk in zit. Ook heb je maar een kwart van het wasmiddel nodig als je met regenwater wast, omdat je niet het kalk hoeft af te breken.

Foto door Jeroen Komen. Bestel zijn boek Ik kan vliegen op www.ikkanvliegen.nl

Extreme regenval bestendig
Klimaatverandering zorgt voor lange periodes van droogte waardoor de grondwaterniveaus sterk daalden. Maar regent het wel dan is het steeds intensiever; dat hebben we in praktijk gemerkt. Om daar goed mee om te gaan het is heel nuttig om regenwater op te slaan en te gebruiken. Dat zorgt ervoor dat onze woningen bestand zijn tegen extreme regenval. Dankzij 30m3 aan opslagtanks en 13,6m3 infiltratiekratten en een waterdoorlatende bodem, kunnen we de zwaarste buien aan!

Regenwater van het dak
De dakoppervlakte per cirkel bedraagt ongeveer 600m² en daarmee kan jaarlijks ca. 400m³ aan regenwater worden opgevangen. Dat is goed voor 100.000 toiletspoelingen of 10.000 wasbeurten. Dit regenwater wordt

per wooncirkel opgevangen in drie tanks van 10m³ (zie foto), oftewel er is een voorraad voor ongeveer een maand. We hebben het dak vol liggen met zonnepanelen waardoor elke liter opgeslagen kan worden in de regenwatertanks.

Toegepaste techniek van MijnWaterfabriek
Het regenwatersysteem bestaat uit regenwatertanks, een pompsysteem en een filterinstallatie.
Voor de regenwatertanks heeft MijnWaterfabriek gekozen voor beton. De voordelen daarvan zijn de stabiliteit, de lange levensduur en de positieve invloed op de waterkwaliteit. De mineralen in de wand reduceren de kans op biologische ontwikkeling van het regenwater, in combinatie met de lage ondergrondse temperatuur en het feit dat er geen lichttoetreding is.
Een dubbel uitgevoerd pompsysteem zorgt voor de waterdruk naar de toiletten en wasmachines in de gehele wooncirkel. Deze schakelen volautomatisch over op drinkwater als het niveau in de tanks te laag wordt.
De filterinstallatie is een actief koolfilter. Deze zorgt voor ontkleuring van het regenwater en dat is noodzakelijk omdat het groen dak zorgt voor enige verkleuring van het afstromend regenwater.

Infiltratie overtollig regenwater
Natuurlijk zal het ook gaan voorkomen dat de regenwatertanks vol zitten en het nog steeds regent. Dat overtollige regenwater wordt achter de tanks geïnfiltreerd in de bodem, zodat het toch nuttig is voor de beplanting. Met acht infiltratietunnels per cirkel is er 13,6m³ aan bergingscapaciteit, dus laat die hevige buien maar komen!

3 reacties

  1. Linda De Bruijn

    Interessant en zeer nuttig met regelmatig tekort aan regen of teveel. Succes met jullie project! Linda

  2. Zo leuk om erover te lezen ik word telkens meer enthusiast. Ik kijk er naar uit zondag jullie te ontmoeten en het project voor het eerst live te zien.

  3. Goed bezig !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.