permacultuurtuin

permacultuurtuin

Permacultuurtuin

Permacultuur is een ontwerpmethode om je tuin en omgeving zo praktisch, efficiënt, natuurlijk en mooi mogelijk in te delen. Met de ontwerpmethode van Permacultuur probeer je een duurzame, eetbare, menselijke omgeving te maken.

Permacultuur kan zich richten op je huis en tuin, een (deel van een) wijk, een dorp, stad en nog groter. Meestal wordt het gebruikt om een tuin beter en praktischer in te delen, een mooi voorbeeld hiervan is het volgende:

Elke plant heeft vier dingen nodig om te groeien en deze zijn:
Licht, Water, koolstofdioxide (co2) en voedingstoffen. Door bijvoorbeeld de bodem rond je eigen planten te bedekken met biologisch afbreekbaar afval, (snoeiresten, gras, zaagsel, houtsnippers etc.) kun je er op een gemakkelijke manier voor zorgen dat er geen onkruid op komt in je tuin rond de planten waar je dat niet wil.
Immers de bodem is bedekt en er kan geen licht bij het onkruid komen. In droge tijden blijft de grond langer zijn vocht vasthouden (hoef je minder te sproeien).
Buiten dat het ook veel schoffelwerk scheelt, is het ook nog eens goed voor het bodemleven die van de resten zullen smullen en automatisch de plant bemesten. Makkelijk toch!!!

Door de tuinen op een Permacultuurwijze te ontwerpen, kunnen we veel van ons voedsel uit eigen tuin halen. Lees hier meer over andere vormen van voedselvoorziening in Ecodorp Boekel…

In vogelvlucht over Ecodorp Boekel scheer je over de tuin: