Ministerie IenW neemt Ecodorp Boekel als casus in u.café

Net als een aantal medewerkers van het Ministerie van IenW, heb ik ook de cursus ‘Leading From the Emerging Future‘ gevolgd. De medewerkers van het ministerie hebben daarna besloten om een werkplaats voor maatschappelijke innovatie (u.café) te maken. Komende donderdag wordt Ecodorp Boekel de casus. Hierbij de achtergrond:

Ecodorp Boekel krijgt veel ondersteuning van overheden als het gaat om versoepeling van regelgeving:

 • We staan als één van de weinige burgerinitiatieven in de Crisis- en herstelwet.
 • We mogen innovatieve, niet-gecertificeerde bouwmaterialen uitproberen om de transitie naar een circulaire economie te versterken.
 • We zijn enkele jaren geleden ondersteund door rijksambtenaren van IenM in het Empowering People programma.
 • Acht directeuren van IenM hebben ons terrein bezocht. Directeur Erik Pool belde me van tevoren: ‘Ik zie Ecodorp Boekel als Vaandeldragers van de Nieuwe Werkelijkheid. Vertel ze maar dat de huidige regelgeving niet meer voldoet aan de Nieuwe Werkelijkheid.
 • Vijf rijksambtenaren zijn naar Spanje gestuurd om Spaanse ecodorpen en hun impact op de omgeving en Spanje te onderzoeken, na een rondleiding op ons terrein.
 • Het Expertteam Vlottrekken heeft geprobeerd om ons te helpen met ons financieringsprobleem. Helaas zonder succes.
 • Het Ministerie van BZK organiseerde een bijeenkomst ‘Ecodorpen verduurzamen Nederland’.
 • De hele top van de Provincie Brabant (CvdK, gedeputeerden en het managementteam) heeft ons terrein al eens bezocht. Ze gaan proberen ons te subsidiëren voor € 100.000.

We merken alleen dat we te ver vooruitlopen op de troepen, we zijn te nieuw. We hebben verschillende keren te horen gekregen van Nederlandse banken dat we teveel innovaties hebben. Een bank moet een risicoanalyse maken van elke lening en met één innovatie is dat al moeilijk genoeg. Vrijwel alles wat we doen, is nieuw omdat we willen laten zien hoe de mens kan leven in balans met zijn omgeving en met het oog op de kansen voor volgende generaties. Onze ambities zijn op elk terrein hoog, we willen een zo groot mogelijke positieve impact hebben op onze omgeving. Zowel de Triodos, Rabobank als ASN willen ons graag financieren omdat we goed bij hun ambities passen, maar het risico vinden ze te groot omdat alles nieuw is.

We kunnen nu financiering krijgen van de Duitse GLS Bank. Ze hebben veel ervaring met het financieren van woongemeenschappen en vinden het risico van de lening dus heel laag. Ze hebben alleen als eis dat al onze partners bijdragen aan de financiering.

Prysmian, de grootste kabelproducent ter wereld, gaat een circulaire stroomkabel bij ons uittesten en levert gratis alle kabels voor onze woningen. Enexis levert gratis slimme meters. Zo zijn er meer partners die financieel bijdragen.

Maar wat wij doen, is ook belangrijk voor overheden. Want wij zijn ook partners van overheden:

 • Ik heb actief meegewerkt aan de Brabantse Omgevingsvisie.
 • Ik heb meegewerkt aan het Leertraject Overheidsparticipatie en omgevingswet.
 • Toen het Ministerie van EZ ons belde of wij op de Innovatie Expo wilden staan, hebben wij een gebouw laten maken met muren die beschermd werden door een schimmel. Die heeft een dag op de Innovatie Expo gestaan en staat nu op ons terrein.
 • We geven regelmatig gratis rondleidingen aan mensen die naar ons gestuurd zijn door overheden.
 • En vooral: Wij dienen het algemeen belang, net als de overheid. Het bouwen van onze woningen is geen doel, maar een middel om Nederland te laten zien dat de mens kan leven op een manier die goed is voor komende generaties.

We kunnen volgend jaar laten zien hoe we zouden moeten wonen in 2050, volgens het huidige klimaatakkoord.
Op elk van de Duurzame Werelddoelen, hebben wij een kleinschalige, lokale oplossing.

Wil jij ook investeren in Ecodorp Boekel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.