Mijlpaal: Kalkhennepmuren worden geplaatst!

De allereerste kalkhennepmuur van het hele ecodorp wordt hier gebouwd. Ellen was bij de bouw van de tijdelijke woningen al onze kozijnexpert, hier zorgt ze ervoor dat de muur op de juiste plek komt te staan. Dat komt heel precies, want als de kraan het losgelaten heeft, moet het goed staan.

Kalkhennep is een fantastisch bouwmateriaal. Het is waarschijnlijk het belangrijkste element in ons CO2-negatieve bouwproject, want het bevat ontzettend veel CO2. Arcadis heeft het voor ons berekend dat we 185,22 ton CO2 winst hebben door het gebruik van kalkhennep bij de bouw van de huizen. Dat was nog bij het vorige ontwerp van de woningen, deze zijn twee verdiepingen, dus waarschijnlijk is er nog meer CO2-opslag. 

We hebben de kalkhennepmuren aan drie partners te danken:
Onze natuur architect Huub van Laarhoven die voor de eerste keer kalkhennep uitgetest heeft en er enthousiast over was.
Onze aannemer die ervoor gezorgd heeft dat we prefab kalkhennepmuren konden nemen, in plaats van zelfbouw, wat veel te tijdrovend en duur bleek te zijn.
Onze leverancier Dun Agro, die ze voor ons gemaakt heeft in Groningen.

De bouwsector is verantwoordelijk voor 35% van alle CO2-uitstoot wereldwijd. Alleen al voor de productie van cement komt meer CO2 vrij dan heel Europa in een jaar produceert! Er komt nog een tijd dat cement verboden wordt vanwege het negatieve effect op het klimaat. Helaas is het nog niet zover. Het beton dat je kunt zien waarop de muren worden geplaatst, is helemaal geen beton, het is Geopolymeer van SQAPE. Het is geplaatst door het innovatieve bedrijf A. Jansen BV uit Son en is 100% circulair (gemaakt van afval en recyclebaar).
Dankzij onze partners kunnen we onze ambitie om CO2-negatief te bouwen, realiseren.

5 reacties

 1. Dat is tenminste een aanpak waar een mens blij van wordt. Jullie zouden daar heel veel ruchtbaarheid aan moeten geven. Nodig de redactie van Vroege vogels uit en landelijke kranten.
  De bouw hoeft niet stil, zo kan het ook!

 2. Proficiat. Inspirerend nieuws voor heel veel mensen.

 3. Geweldig, dat willen we ook graag bij meer&deel, Eindhoven!
  CO2 neutraal of negatief bouwen! Ik hoop dat jullie spoedig de sleutel krijgen om er lekker te gaan wonen!

 4. Pleunie Schaeffers

  Gaaf. Wat is de isolatiewaarde van de muur?

  • Ha Pleunie,

   De RC-waarde van 38cm dikke kalkhennepmuren is 7. RC-waarde zegt trouwens niet alles. Er is een bierbrouwer in Engeland die zijn opslagruimte van kalkhennep heeft gemaakt. Hij heeft geen koeling en geen verwarming. Of het buiten +40 of -10 is, de binnentemperatuur blijft altijd constant. De nieuwe vaten brengen de temperatuur binnen en de kalkhennep houdt deze stabiel. Bij ons doet de vloerverwarming het starten van de temperatuur.

   Groetjes, Ad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.