Mijlpaal: De bouw is gestart!

Op woensdag 23 oktober is de bouw van onder meer zesendertig milieuvriendelijke, circulaire huurwoningen in Ecodorp Boekel gestart . Een mijlpaal, niet alleen voor de ecodorpers, architect Huub van Laarhoven maar eigenlijk voor heel bouwend én wonend Nederland.

De Toekomst van het Bouwen
Ecodorp Boekel, dat in 2013 begon als een kleinschalig burgerinitiatief, groeide uit tot een vruchtbare samenwerking tussen de bewoners, architectenbureau Van Laarhoven Combinatie en de provincie Noord-Brabant. Samen laten zij zien dat het mogelijk is de duurzame lat flink hoog te leggen bij het realiseren van betaalbare, stijlvolle woningen. Het ei van Columbus in een tijd waarin de noodzaak om fundamenteel anders – en betaalbaar – te bouwen zich met de dag sterker aan ons opdringt (door problemen met de CO2– en stikstofuitstoot, de afvalproductie in het algemeen en het gebruik van sterk milieubelastende grondstoffen). De bouwexperts van TNO hebben in een gesprek met ecodorpers gezegd: ‘Wat jullie doen, zou weleens cruciaal kunnen zijn voor de bouwsector. Want de bouwsector is enorm traag in het innoveren en jullie blijven je ambitie hoog houden!’.

Een greep uit de voordelen
Naast de zesendertig huurwoningen zal Ecodorp Boekel bestaan uit een buurthuis met een kantoorruimte, een werkplaats en een kennis- en informatiecentrum. Het gebruik van natuurlijke (biobased) en volledig herbruikbare (circulaire) bouwmaterialen heeft uiteenlopende voordelen. De constructie van houtskeletbouw en natuurlijke isolatie met hennepvezel zorgen ervoor dat de gebouwen meer CO2 opslaan dan er tijdens de bouw wordt uitgestoten; de bouw is dus CO2-negatief. Ook creëren de gebruikte materialen een gezonder en comfortabeler binnenklimaat dan bij gangbare constructies het geval is. En de groendaken geven niet alleen (samen met de gebruikte isolatiematerialen) bescherming tegen extreme hitte in de zomer en koude in de winter en tegen extreme neerslag zoals grote hagelstenen, maar maken ook deel uit van een efficiënt waterbeheersysteem. Want de gemeenschap is zo ontworpen dat het in grote mate in de eigen behoefte aan water, voedsel en energie kan voorzien.

Visie uitdragen en kennis verspreiden
Met het begin van de bouwfase komt de gecombineerde droom van het nieuwe bouwen en het nieuwe wonen weer een stapje dichterbij. De toekomstige bewoners van Ecodorp Boekel en de makers van ECO+BOUW willen hun kennis, ervaring en inzichten graag delen om de ‘bouwtransitie’ naar een hoger plan te tillen. Het toekomstige SDG Action Centre dat ook op het terrein gebouwd zal worden, zal daarin een centrale rol spelen.

Over media-aandacht valt weinig te klagen, gezien de recente twintigste plaats in de Duurzame Top 100 van dagblad Trouw bijvoorbeeld. Maar ook bij het uitdragen van hun gezamenlijke boodschap leggen de partners de lat hoog: niets minder dan een complete transitie is het doel.

Het Brabants Dagblad heeft een artikel over de start van de bouw geschreven.

 

11 reacties

 1. Gefeliciteerd iedereen die heeft bijgedragen aan de voorbereiding van de bouw van dit voorbeelddorp!

 2. Hartelijk gefeliciteerd met wat jullie in 5jaar bereikt hebben. Een voorbeeld voor iedereen die iets te maken heeft met bouwen bureaucratie milieu en vele andere aanverwanten .

 3. Super van Harte gefeliciteerd!!!
  Een voorbeeld waar we Veel aan hebben en verder mee komen in de gesprekken met projectontwikkelaars, aannemers en woningbouwcororaties.
  Veel succes de komende tijd en hoffelijke groet van Annemarie Hendriksen, namens woon/werk vereniging ‘de Hofhouding’ in s-Hertogenbosch

 4. Folkert Nijboer

  Onvoorstelbaar goed werk van jullie en vooral thumbs up.

 5. Trots op jullie!!!
  Veel plezier en verrijking bij het realiseren van de bouw

 6. Geweldig wat jullie hebben neergezet, hebben gepionierd, en met welk doorzettingsvermogen. En jullie gaan nog vast meer de wereld in slingeren. Grote blij.

 7. Geweldig. Wat een doorzettingsvermogen! Ben onder de indruk!

 8. Ronald Zeilstra

  Van harte gefeliciteerd met deze mooie mijlpaal!!

 9. Lieve Ecodorpen,
  Wat een mijlpaal! Gefeliciteerd.
  Het maakt het wel verleidelijk om me weer in te zetten samen Met jullie.
  Momenteel ben ik Met 1.3 ha bezig om eetbaar te maken En misschien echt te gaan bewonen Met 8 huisjes. Bij Zieuwent. Nog een Lange weg te gaan.
  Veel goeds Met het drop en samen. Liefs
  AnElisa Albers

 10. ‘k Ben even stil.

 11. Marga Herrewijn

  Dit project is een voorbeeld van de durf en het doorzettingsvermogen van mensen met verschillende disciplines, met een visie voor een schonere en socialere manier van wonen, petje af en… goed voorbeeld doet goed volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.