Martijn stelt zich voor…

martijn-voor-nieuwsbrief

Mijn naam is Martijn van den Heuvel. Na een opleiding Industrial Design besefte ik me dat mijn vakgebied in grote mate bijdraagt aan het consumentisme, de uitputting van natuurlijke hulpbronnen, afvalproductie en klimaatverandering. Ik wou juist iets positiefs teweegbrengen door dingen te ontwerpen… En nu leek producten ontwerpen me ineens helemaal niets meer. Ik besloot in 2014 om een jaar lang te reizen om tot nieuwe inzichten te komen.

Ik heb als vrijwilliger gewerkt bij diverse, grotendeels zelfredzame groepen. Daar heb ik methodes toegepast gericht op harmonieuze samenwerking met de natuur. Ik heb de waarde ontdekt van leven in gemeenschappen en een sterk gevoel ervaren van saamhorigheid en betekenis. Men was in staat om (samen) nee te zeggen tegen ongewenste invloeden, zoals olie, bespoten voedsel en groot geld. En men hielp elkaar.

Ik heb even gespeeld met de gedachte om ergens een huisje te bouwen en mijn eigen eten te gaan verbouwen. Maar wat dan? Als de rest van de wereld niet ook veranderd, dan maken mijn activiteiten nauwelijks verschil. Klimaatverandering gaat dan gewoon door.

Eenmaal terug in Nederland kwam Ecodorp Boekel al snel op mijn pad. Naast alle goede praktijken en de gemeenschappelijke insteek, leeft hier ook duidelijk de doelstelling om een inspirerend voorbeeld te zijn voor anderen. Wij kunnen een voorbeeld zijn voor hoe het wél kan, zonder onze moderne levensstijl los te laten. Het hele systeem kan dan mee veranderen en met z’n allen kunnen we pas écht impact maken.

Dit is geen afgesloten, utopisch project. Maar een project nauw verbonden met landelijke duurzame transitie. Ik vind het fantastisch dat wij een proeftuin zijn, en dat ik kan werken aan maatschappelijk relevante projecten. Ik ben daardoor ook weer de waarde van mijn vakgebied in gaan zien.

6 reacties

 1. Mooi verhaal van je Martijn! Herkenbaar. Grappig, Ik dacht eerst hetzelfde een hutje op de hei en inderdaad later de gedachte dat je dan niet mee helpt de wereld te veranderen.
  Succes!

 2. geweldig ! helemaal op je plek daar !

 3. Geweldig Martijn! Laten we SAMEN, werken, bouwen aan…
  Tot ziens op een goed moment. Rian

 4. Hoi allemaal,

  Wat leuk om jullie reacties te lezen.
  Bedankt voor de support 🙂

  Groetjes,
  MArtijn

 5. Corelia den Brok

  Mooie Martijn! Het lezen van jouw voorstelling in de nieuws brief geeft me vertrouwen in de haalbaarheid van het Ecodorp te Boekel. Ik voel me intens Ecodorper/ster maar door mijn privé omstandigheden woon ik er niet.
  Vooral spiritueel & energetisch blijf ik jou/jullie steunen.
  Tijdloze omhelzing van Corelia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.