De samenleving staat aan het begin van de transitie naar een duurzame samenleving. Het pad dat nu bewandeld wordt is niet duurzaam, dit blijkt bijvoorbeeld omdat er steeds meer extreme weersomstandigheden optreden.
Het is een grote uitdaging om oude gebruiken los te laten en nieuwe te omarmen. Soms staan ontwikkelingen nog in de kinderschoenen en soms zijn ze lastig te combineren met onze moderne manier van doen. Daarom is het zo belangrijk om technieken en gebruiken aan te dragen die iedereen (uiteindelijk) kán en wil omarmen. Dat kan alleen maar in samenwerking. De uitdaging van nu is: “Hoe gaan we van een sterk geïndividualiseerde samenleving, naar een samenleving waarin we samen werken aan oplossingen voor het milieu en het klimaat?”
Het antwoord van Ecodorp Boekel op deze vraag is dat ieder mens, en iedere organisatie, iets moois te bieden heeft en een belangrijke rol kan gaan spelen in maatschappelijke ontwikkeling. Door met elkaar te verbinden, te vertrouwen, en te versterken kunnen we elkaars doelen helpen bereiken en gezamenlijk een grotere impact maken. We richten ons dus op de vraag: “Hoe zorgen we ervoor dat mensen en organisaties in hun kracht komen te staan, hun kwaliteiten kunnen inzetten, en elkaar kunnen versterken in duurzame ontwikkeling?”.
Dit doen we door op kleine schaal met burgers, het onderwijs, kleine ondernemers, grote bedrijven, en overige organisaties een voorbeeld te creëren in de vorm van een duurzame, inspirerende leefomgeving.
Enkele voorbeelden van de maatschappelijke waarde die Ecodorp Boekel heeft:
– De VN heeft 17 duurzame werelddoelen beschreven om ervoor te zorgen dat de wereld er in 2030 mooier uitziet. Wij kunnen in 2020 al laten zien hoe we 7 van die werelddoelen op kleine schaal opgelost hebben.
– We staan beschreven in de Crisis- en herstelwet waardoor we mogen afwijken van het bouwbesluit. Als het bij ons goed bevalt, wordt het volgende bouwbesluit erop aangepast en mag heel Nederland hetzelfde doen.
– Onze website wordt gebruikt als lesmateriaal over duurzaamheid door het Strabrecht College in Geldrop.
– De grootste kabelproducent ter wereld, Prysmian, vroeg ons om mee te denken over hun nieuwe duurzaamheidsvisie.
– Provincie Noord-Brabant selecteerde voorzitter Ad Vlems om mee te denken hoe we in de toekomst Brabant Klimaatproof kunnen maken. Ook steunde de provincie het ecodorp met € 200.000 subsidie om het ecodorp te realiseren.
– Een directeur van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu belde me enkele jaren geleden op dat hij een presentatie over ons ecodorp aan alle andere directeuren had gegeven. Hij stuurde acht directeuren voor een rondleiding naar ons en zei: ‘Ik zie jullie als Vaandeldragers van de Nieuwe Werkelijkheid. Laat ze maar weten dat de huidige regelgeving niet meer voldoen aan de nieuwe werkelijkheid.’
Daarna stuurde hij ook nog 5 ambtenaren naar Spanje om ecodorpen te bezoeken en te kijken wat hun positieve impact op hun omgeving is.
– Human maakte een documentaire van een half uur over ons ecodorp.
– Maandelijks zit er bij onze infomiddag minstens één nieuwe ecodorpinitiatief dat geïnspireerd wil worden.
Lees hier meer over onze waarde als inspiratiebron:
- Proeftuin voor duurzame innovaties voor bedrijven
- Aansluitend op duurzaam beleid van overheden
- Inspirerend voorbeeld voor duurzaam leven voor burgers
- Wonen in balans met onze omgeving
Vind jij ook dat onze impact de moeite waard is om versterkt te worden? Investeer dan € 300 in ons ecodorp en ontvang 2% rente.