Leercirkel Ecodorpen verduurzamen Nederland werpt vele vruchten af

Op 22 januari is de eerste bijeenkomst geweest van de Leercirkel Ecodorpen verduurzamen Nederland. Het doel was om te komen tot een gezamenlijke maatschappelijke ambitie tussen ecodorpen (Olst, Bergen en Boekel) en gemeenten, provincies, kenniscentra, een duurzame bank (Triodos) en zelfstandige ondernemers.

Ten eerste werd het goed georganiseerd en goed begeleid door de mannen van CRKL (platform voor innoverend leiderschap) en SVC (Shared Value Centre).

De rondleiding bij Olst was zeer inspirerend en verhelderend. Paul, initiatiefnemer van Aardehuis deed het heel goed. Daarna zijn we naar het gemeenschapshuis van Olst gegaan voor het praatgedeelte (het blijft niet bij praten, hoor, hier komen acties uit).

De waarde van ecodorpen in de transitie naar een duurzaam Nederland
Na een algemeen gedeelte waarin naar het maatschappelijk belang van ecodorpen in het algemeen werden genoemd, verdeelden we in groepjes. De groepjes waren gevormd door wie welke organisatie uitgenodigd had. Onze groep bestond uit Greenwish, de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij, Provincie Noord-Brabant, Ecodorp Brabant, Triodos, Planbureau voor de Leefomgeving, onze stagiaire van TU/e en natuurlijk de gemeente Boekel.

Eerst heb ik voorgelezen hoe Ecodorp Boekel er in 2018 uit zou kunnen zien en wat voor effect het heeft op de omgeving en de transitie naar een duurzaam Nederland.

Daarna zijn er twee rondes geweest waarin mensen in kleine groepjes konden praten over de waarden van Ecodorp Boekel en hoe zij daar binnen hun organisatie aan kunnen bijdragen.

Het resultaat voor Ecodorp Boekel
Uit mijn groepje zijn zo’n 15 acties ontstaan die mensen gaan ondernemen binnen hun organisatie. VIJFTIEN zaadjes die Ecodorp Boekel dichterbij brengen. Denk daarbij aan een Green Deal, de geweldig interessante Innovatie-estafette, gesprekken met duurzame fondsen en nog veel meer.
Daar kom ik later op terug als de zaadjes boven de grond komen.

En voor wie niet weet wat een Green deal is, hierbij een verhelderend filmpje:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.