Gratis lavameel bij infomiddag Ecodorp Boekel

LavameelLavameel is goed voor het bodemleven, goed voor de plant en gezond voor de mens. Daarom krijgen de bezoekers van onze infomiddag een zakje Lavameel om thuis te proberen (een donatie wordt wel op prijs gesteld).
Onze infomiddagen zijn elke derde zondagmiddag van de maand en beginnen kom 13:00 in Nia Domo in het centrum van Boekel. Na een presentatie is er een rondleiding over ons terrein.

Waarom is Lavameel zo bijzonder?
Onder de aardkorst stroomt magma en dat bevat alle mineralen. Bij een vulkaanuitbarsting komt dat allemaal naar buiten en als je dat vergruist, heb je de perfecte bodemverbeteraar. Want in gebieden waar een vulkaan is uitgebarsten, floreert het groen als nooit tevoren.

Lavameel bevordert het bodemleven
Hoofdbestanddeel van lava is kiezelzuur, daarnaast bevat het onder meer: Calcium, Fosfor en Magnesium, net als kleimineralen. Zodra een bodem tekorten aan sporenelementen en mineraalstoffen vertoont biedt lavameel uitkomst. Zulke tekorten zijn merkbaar door een verminderde biologische activiteit en een toename van het aantal ziekten. Wormen zijn er gek op, want eigenlijk breng je datgene in de bodem terug, wat de bodem mist. De mineralen in lavameel die de bodemvruchtbaarheid verbeteren, zijn de silicaatmineralen. Deze geven heel geleidelijk kalium en magnesium af. Kalium is voeding voor de plant (samen met stikstof en fosfaat). Magnesium voedt niet alleen de plant, maar regelt ook de zuurtegraad van de bodem en zorgt voor bodemstructuur.
Lavameel verweert tot kleimineralen die weer organische stof (humus) aan zich binden en dat is weer positief voor het bodemleven.
Met lavameel behandelde bodems, worden daardoor in de loop der jaren lichter om te bewerken en worden geschikter voor wisselteelt.
Door de dikkere laag humus, wordt er ook nog eens meer CO2 opgeslagen in de bodem.

Lavameel versterkt de plant
In de praktijk blijkt dat producten die op met lavameel behandelde bodems worden geoogst:
– eerder rijp zijn
– meer suikers, zetmeel, vitaminen en mineralen bevatten
– beter en sterker wortelgestel hebben
– minder bevattelijk zijn voor ziekten en plagen
– langer houdbaar en voller van smaak zijn.
Als planten al ziek zijn (meeldauw of andere zwamziekten) of last hebben van luizen of rupsen, kun je ze bestuiven met lavapoeder en als je na enige tijd de plant schud, is de plant insectvrij. Daarna komt het lavameel in de bodem om daar zijn goede werk te doen.

Lavameel is goed voor de gezondheid
Mineralen en spoorelementen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Ook zijn ze belangrijk voor herstel na ziekte.

Bronnen:
http://blog.natuurlijkemoestuin.be/lavameel-is-eigenlijk-onbetaalbaar-en-onmisbaar/
http://www.reiki-danoek.nl/Wat%20is%20Lavameel.html
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/mineralen.aspx
http://www.peyote-paradise.nl/index.php?action=page&group_id=20000068&lang=NL
http://www.earth-matters.nl/39/6021/land-en-tuinbouw/lava-blijkt-perfecte-bodemverbeteraar.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.