Lantaarnpalen rond Ecodorp Boekel geven rood licht ter bescherming

Rood is goed voor biodiversiteit
Wie ’s-avonds in woonwijk De Run over straat loopt, ziet dat de lantaarnpalen rond Ecodorp Boekel rood licht uitstralen, i.p.v. het standaard witte licht in de rest van Boekel. Dat heeft te maken met het biodiversiteitsplan van het ecodorp. Het ecodorp heeft een biodiversiteitsplan om tien diersoorten, die het momenteel moeilijk hebben, een plek te bieden rond de woningen. We beschermen twee vogelsoorten, twee vlindersoorten, twee wilde bijensoorten, twee vleermuissoorten en twee overige insecten. Uit een langdurig onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie kwam dat de meeste nachtdieren, zoals vleermuizen hebben last van witte straatverlichting. Dat hebben we verteld aan de gemeente Boekel en later zagen we, dat ze echt rekening gehouden hadden met de kwetsbare vleermuizen.
Ondertussen blijkt uit nieuw onderzoek van Kamiel Spoelstra van het NIOO dat warm wit licht het beste aan te raden is voor straatlantaarns.

Corona en biodiversiteit staan in verband
De VN heeft laatst een artikel geschreven over een verband tussen Corona en biodiversiteit. Ecosystemen zijn van zichzelf veerkrachtig. Door diverse soorten te ondersteunen zijn ziekten gemakkelijk te reguleren. Hoe meer biodiversiteit, hoe minder de kans op snelle verspreiding van een dominante ziekte.

Door menselijk ingrijpen is het verlies aan biodiversiteit wereldwijd gigantisch, waardoor condities ontstaan zijn, die gunstig zijn voor sommige virussen.

Uit onderzoek bij diersoorten blijkt dat genetische diversiteit zorgt voor een natuurlijke weerstand tegen ziekten. Bij intensieve veeteelt wordt vaak gebruik gemaakt van genetisch gelijke dieren waardoor ze kwetsbaar zijn voor ziekten van wilde dieren en deze ziekten zich snel verspreiden. In het geval van het Coronavirus is het virus waarschijnlijk voor de eerste keer onder mensen gekomen op een dierenmarkt waar (wilde) dieren in kooien op elkaar gestapeld waren en de onderste dieren bedekt werden door de urine, bloed en pus van de dieren erboven. Daarna zijn de dieren geslacht op dezelfde markt, waarbij het virus waarschijnlijk de overstap naar mensen maakte. Tien jaar geleden gebeurde hetzelfde met SARS. Ook toen startte de verspreiding op zo’n zelfde markt.

Onze vleermuizen hebben geen Corona
Het is heel waarschijnlijk dat Corona afkomstig is van een Aziatische vleermuissoort , maar dat is niet één van de soorten die in Boekel een plaats gaat krijgen. Wij ondersteunen de Gewone Dwergvleermuis en de Laatvlieger. De Gewone Dwergvleermuis staat bekend als een sociaal dier. Een gemiddelde kraamkolonie van 50 dieren vangt in een jaar meer dan 10 miljoen muggen (RVO.nl). Hij past in een luciferdoosje, zo klein is deze vleermuis. De Laatvlieger bezit brede vleugels en vliegt hierdoor relatief langzaam.

Klimaatverandering vermenigvuldigt de kans op nog een virus
De veranderingen in het klimaat (temperatuur, vochtigheid en seizoenen) maakt de verzwakte ecosystemen nog kwetsbaarder voor virussen. Dus ja, na Corona zullen er meer virussen komen. Dat schrijft de VN op hun website.

Bronnen:
https://www.licht.nl/rode-straatverlichting-opspraak/
https://denhaag.raadsinformatie.nl/document/6039091/1/RIS298658_bijlage_Richtlijn_Licht_op_Natuur
https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/23199/waarom-rode-lantaarnpalen-beter-zijn-voor-vleermuizen

 

4 reacties

  1. Een goede zaak, dat de gemeente ook hieraan meewerkt om de doelen te realiseren.

    Groetjes Lambert Cox

  2. Dan ben ik benieuwd of er ook minder energie nodig is omdat niet het volledige kleurenspectrum gebruikt wordt?

  3. Hallo ,

    Hoe verbaast mij de keuze voor rood licht.
    Ooit volgde ik dit thema van lichtvervuiling en de invloed daarvan op de natuur en vooral ook de vogeltrek. Rood licht, dat in wit licht krachtig aanwezig is, zou juist die trekvogels desoriënteren .
    Ik zag video’s met boorplatforms in zee die daarom met groen schijnend licht werden uitgerust als test. De trekvogels zouden daar geen last van hebben, terwijl wit en rood licht hen de weg deed verliezen en deed stranden of omkomen door die boorplatforms. En idem aan de kusten.

    Ondanks dit hoopvollle groen licht resultaat stopten de boorplatforms (oliemaatschappijen) deze verbetering voor de vogels. Want de helicopter piloten zouden het met groen licht moeilijker vinden om veilig op die olie platforms te landen, dus koos men naar zeggen voor de veiligheid van mensen ipv de dieren .

    Het is mooi dat Ecodorp Boekel nu aangepaste verlichting krijgt. Ook de Findhorn community in Schotland vond mooiere oplossingen, in dat geval met laag en naar beneden schijnende verlichting die op vraag en aanbod aan of uit of krachtig of zwak schijnt .

    Graag overweeg en check toch nog eens de feiten omtrent deze licht spectrum onderzoek gegevens. Opdat we niet goedbedoeld precies het slechte doen, zoals dat gangbaar is in deze staatsrecht samenleving nogtans.
    Groet vanuit Ecodorp Het Carré, jullie toegenegen, Peter van Holland

    • Hallo Peter,

      Het is onderzocht door het Nederlands Instituut voor Ecologie, één van onze partners, die een meerjarig onderzoek naar kleuren op nachtdieren heeft gedaan. Ik heb volledig vertrouwen in hun. Volg de links in de tekst maar. Deze straatlantaarns met rood licht hangen buiten het ecodorp en zijn geplaatst door de gemeente. Ik weet trouwens van het probleem van trekvogels met rood licht op boorplatforms. Onze straatlantaarns zijn bedoeld voor vleermuizen. Vleermuisogen zijn gevoeliger voor wit en blauw licht dan voor rood licht. Kleuren aan de rode kant van het spectrum worden minder goed of helemaal niet waargenomen door vleermuizen. Wit en groen licht hebben een vergelijkbaar groot negatief effect op vleermuizen. (Groen licht juist minder bij vogels).
      In het ecodorp willen we zelf dezelfde oplossing als Findhorn gebruiken. Daar zullen we amberkleurig licht gebruiken.
      Vriendelijke groeten, Ad Vlems

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.