Langdurige droogte geen probleem in Ecodorp Boekel

Klimaatbestendige woonwijk Ecodorp Boekel is ontworpen op alle weersextremen, dus ook langdurige droogte. Elke druppel regenwater én gezuiverd afvalwater infiltreert in de bodem onder onze woonwijk. Regenwater wordt eerst opgeslagen in ondergrondse watertanks (samen 90.000 liter) en gebruikt om de toilet door te spoelen en de was te doen. We hebben bijna geen verharding en de bodem om onze woningen heen wordt i.s.m. onze partner Den Ouden Groep verbeterd om zoveel mogelijk water vast te houden.

Altijd watertoevoer in de bodem, zelfs bij langdurige droogte!
Dankzij onze lokale waterzuivering zal er dagelijks 9.000 liter gezuiverd afvalwater infiltreren in de bodem, zelfs bij aanhoudende droogte! Daarom mogen we van het waterschap grondwater oppompen als onze watertanks leeg zijn. Hun redenering: ‘Jullie hebben een heel spaarbekken van water onder jullie woonwijk opgebouwd, dat mag je bij langdurige droogte oppompen’.
Dit is heel uitzonderlijk, vrijwel elke woonwijk is aangesloten op het riool. Vrijwel al het afvalwater komt dus terecht bij de waterzuivering van een waterschap, waarna het geloosd wordt op een stroom/rivier. Zo stroomt het uiteindelijk naar de zee.

Regenwater gebruik en infiltratie
Bij de drie wooncirkels op Ecodorp Boekel zijn regenwatersystemen van MijnWaterfabriek geplaatst. Het regenwater wordt opgevangen in tanks (9 tanks van 10.000 liter) en zal gebruikt worden voor het spoelen van de toiletten en voor de wasmachines. Daarmee besparen we 40% op kostbaar, heerlijk drinkwater van Brabant Water en zorgen we ervoor dat er geen waardevol regenwater in het gemeentelijk riool terecht komt (waar we trouwens niet op aangesloten zijn). Het regenwater komt waar het thuishoort, in de bodem. Een gezonde bodem is ontzettend belangrijk voor het ecodorp. Maar eerst gaan we het gebruiken waar we kunnen. Lees hier meer over het regenwatersysteem…

Ecologische afvalwaterzuivering en infiltratie op locatie
Onze partner Wetlantec heeft twee ecologische zuiveringssystemen ontworpen voor ons. Het afvalwater wordt gezuiverd door een rietbedfilter en een filter met wilgen en gele lis. Daarna infiltreert het in de bodem. Het systeem is gebaseerd op een totaal van 80 personen die per dag circa 9.000 liter huishoudelijk afvalwater produceren. Het systeem voldoet aan alle waterschapseisen.

  1. Eerst komt het water in een septic tank met drie kamers (wij hebben twee verschillende tanks voor zwart en grijs water)
  2. Het voorbezonken afvalwater wordt middels een pomp over het helofytenfilter verdeeld.
  3. Hierna sijpelt het water door het filtersubstraat langs de rietwortels naar de bodem van het helofytenfilter. De rietplanten nemen zuurstof op uit de lucht en transporteren deze naar de wortelzone. Via de wortels van de rietplanten wordt de zuurstof verdeeld in het helofytenfilter.
  4. Tijdens de percolatie van het afvalwater door het helofytenfilter wordt het afvalwater op natuurlijke wijze vergaand gezuiverd. Door de aerobe en anaerobe bacteriën en micro-organismen in het filtersubstraat, vinden vele biochemische processen plaats. Zuurstofbindende stoffen, stikstof, chloriden, fosfaat en alle zwevende stoffen die in het afvalwater zitten worden vergaand omgezet, afgebroken en verwijderd. Deze natuurlijke processen gaan vele jaren door, het oudste helofytenfilter is inmiddels 45 jaar oud.
  5. Het gezuiverde afvalwater (effluent) stroomt in een controle-inspectieput.
  6. In een 6m3 infiltratiekrat, omgeven door grind, kan het gezuiverde water infiltreren in de bodem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.