Landkunst

Landkunst in de Groene Ladder en Ecodorp Boekel

Onderstaand artikel stond in de Land Kunst Krant 2014, uitgave van bkkc. www.landkunst.nl

Ecodorp Boekel als inspiratiebron Over 50 jaar leven we allemaal in een duurzaam dorp of stad, er is geen andere mogelijkheid. De klimaatverandering en de uitputting van hulpbronnen zal komende decennia alleen maar toenemen. Er komt een moment waarop ook de meerderheid beseft dat we zo niet door kunnen gaan. Dan komt de vraag; hoe dan? En dan zijn er inspirerende voorbeelden nodig…

Ecodorp Boekel wil een zo’n uniek, inspirerend Brabants voorbeeld zijn voor duurzaam leven in verbinding. In Ecodorp Boekel gaan we duurzaam in onze levensbehoeften voorzien. We dragen hierdoor oplossingen aan voor klimaatverandering, milieuvervuiling en uitputting van hulpbronnen, in samenwerking met onze omgeving.

We gaan met eigen handen onze huizen bouwen, met organische materialen, net als een buurthuis, kantoren en een werkplaats. We hebben geoefend op De Kleine Aarde in Boxtel, waar we een experimentele, duurzame woninggebouwd hebben met 300 vrijwilligers. Daar hebben we kunnen experimenteren met innovatieve bouwmaterialen en –technieken.

En we gaan ons eigen voedsel verbouwen met Permacultuur, een vorm van landbouw waarbij je 400-500 eetbare gewassen verbouwt. Deze gewassen versterken en ondersteunen elkaar zodat je sterke planten krijgt, met voedzame vruchten, bladen en knollen. Permacultuur is ook heel klimaatbestendig, want als het een maand regent of droog is, zijn er altijd wel gewassen die dan extra voedsel produceren, omdat de omstandigheden dan voor hen perfect zijn. We gaan ook 100% van onze eigen, duurzame energie opwekken, zelf ons afvalwater zuiveren met een rietbedfilter. Onze huizen worden dan ook niet aangesloten op het riool, want ons afvalwater is zo zuiver dat het in een nabijgelegen stroompje mag stromen. Een inspirerend voorbeeld willen we zijn en kunst kan dan de taal zijn die de inspiratie over kan brengen. We willen daarom ook een landkunstroute die start in het ecodorp en die doorloopt in het wandelbos erachter. En we willen ook een woning bouwen voor een Artist in residence, die ons mee kan helpen het dorp en de omgeving vorm te geven. Die vormgeving is voor ons heel belangrijk. Want als je mensen echt wil raken, is de verpakking een belangrijk deel van de boodschap. Het ongesproken, ongeschreven raakt je op een plek waar rationaliteit geen plaats heeft…in je hart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.