Landelijk Europa bezocht het Brabantse Boekel

Van 18 tot en met 21 oktober bezochten 200 vertegenwoordigers van 150 miljoen Europeanen die landelijk wonen, Boekel (beter gezegd, Venhorst, dorpje in gemeente Boekel). Een delegatie van zo’n 25 mensen bezocht Ecodorp Boekel en het naastgelegen natuureducatiecentrum Perekker. Daar konden ze de bijzonder Peelrandbreuk bewonderen.

Het resultaat van mijn rondleiding is dat ik gevraagd ben om een blog te schrijven over Ecodorp Boekel voor de Finse regering. Dat is mijn eerste blog voor een buitenlandse regering.

Het tweede resultaat was dat een aanwezige professor mij uitnodigde voor zijn klimaatworkshop de dag erop. Waterschap Aa en Maas gaf ook een presentatie en het leukste daarin was dat hij aan het presenteren was over klimaatadaptieve woonwijken en zich naar mij omkeerde en zei: ‘Dat heb ik van de website van Ecodorp Boekel gehaald!’. Mooi, toch. Er is geen groter compliment. We hebben daar trouwens strenge regels voor ;-)*

Het boeiende van de workshop was dat heel Europa last had van weerextremen (één storm in Ierland had die week voor honderden miljoenen schade gezorgd), maar ook het verlies aan biodiversiteit, waardoor er invasieve exoten hun bossen en oogsten opvraten. We zitten allemaal in hetzelfde bootje…

*Je mag alles van onze website kopiëren en zeker als je ons noemt tijdens je presentatie! Maar het zou wel fijn zijn als je investeert, zodat wij nieuwe teksten kunnen schrijven om gekopieerd te worden.

3 reacties

 1. Beste…… ik kan nergens vinden wie dit stuk schrijft (Ad?)
  wat is precies ‘landelijk europa’? is dit een eu organisatie?

  Over het Eco-dorp, staan er nu al de eerste huizen? volgens het ontwerp bedoel ik.

  • Beste Ronald,

   Ik heb, denk ik, 98% van de 400 pagina’s die onze website bevat, geschreven. Misschien dat ik het daarom niet ondertekend heb.
   Landelijk Europa is het European Rural Parliament. Het bestaat uit allerlei nationale clubs, zoals in Nederland de Vereniging Kleine Kernen.
   Wat betreft de huizen, we gaan volgend jaar beginnen met de bouw van de eerste tien circulaire woningen.

   Vriendelijke groeten,
   Ad Vlems
   voorzitter

 2. Beste Ad, hierbij mijn verbeterde email adres.
  Jammer dat ERP de landelijke pers en onze demissionaire regering niet haalde, maar Boekel staat wel op de kaart. We waren in Venhorst en op de b&b adressen van Boekelop de juiste plek.
  Goed bezig en we houden graag contact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.