Klimaatadaptief bouwen met hagelbestendige daken

supercel-de-nieuwe-normIn de laatste tien jaar was er jaarlijks gemiddeld 35 miljoen aan schade door extreme hagelbuien. De supercel van 23 juni met hagelstenen ter grootte van een tennisbal die met 160km per uur omlaag kwamen, veroorzaakte voor een miljard euro aan schade, volgens een bericht van het Verbond van Verzekeraars.
Volgens de ergste voorspellingen van het KNMI, zou de schade door extreme hagelbuien in 2085 met 135% zijn toegenomen, dus tot ongeveer 35 miljoen. Vorig jaar (2018) zijn er ongeveer 12 supercellen in Europa actief geweest. Het is dus veel erger en veel sneller gegaan dan het KNMI ooit verwacht had.

Het magazine ‘Het Weer‘, geschreven voor en door weerkundigen vertelt ons dat deze supercellen de norm zullen worden. Dat werd bevestigd door weerman Reinier van den Berg, die na een onderzoek voor de Provincie Brabant de weersvoorspelling voor 2050 voor Brabant maakte. Ecodorp Boekel wordt een inspirerend voorbeeld voor duurzaam leven in verbinding. Wij moeten dus voorbereid zijn op deze hagelbuien en dus onze daken ook. Want als er gaten in onze dak zitten, zijn we niet inspirerend, en zeker niet duurzaam! Onze daken zijn van circulair EPDM en onze panelen zijn glas-op-glas waardoor ze ook bestand zijn tegen extreem grote hagelstenen.

 

 

2 reacties

  1. Annemarie Hendriksen

    Ik ben zeer geinteresseerd in het fenomeen groendaken. Vrienden in Vinkel hebben al een dergelijk dak sinds een paar jaar. Zij is ook zelf de plantjes gaan kweken. Daar wil ik me ook op toeleggen. HarteGroet van

  2. Hans Kanters

    Inderdaad een goeie methode om de schade van hagelbuien te beperken, maar waar leg ik dan mijn zonnepanelen neer? Heb daar het hele jaar plezier van en is ook duurzaam. En wat betreft die hagelbuien kans wellicht groter in de toekomst dat het mij een keer treft maar hoe groot is de kans en verzekering dekt de schade. Heb ze er nu 5 jaar opliggen en hoop er nog een aantal jaren van te kunnen profiteren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.