Klimaatadaptief bouwen met hagelbestendige daken

supercel-de-nieuwe-normIn de laatste tien jaar was er jaarlijks gemiddeld 15 miljoen aan schade door extreme hagelbuien. De supercel van 23 juni met hagelstenen ter grootte van een tennisbal die met 160km per uur omlaag kwamen, veroorzaakte voor 650 miljoen aan schade, volgens een bericht van het Verbond van Verzekeraars.
Volgens de ergste voorspellingen van het KNMI, zou de schade door extreme hagelbuien in 2085 met 135% zijn toegenomen, dus tot ongeveer 35 miljoen.

Het magazine ‘Het Weer‘, geschreven voor en door weerkundigen vertelt ons dat deze supercellen de norm zullen worden. Ecodorp Boekel wordt een inspirerend voorbeeld voor duurzaam leven in verbinding. Wij moeten dus voorbereid zijn op deze hagelbuien en dus onze daken ook. Want als er gaten in onze dak zitten, zijn we niet inspirerend, en zeker niet duurzaam!

Er komt dus een dikke laag groendak op onze woningen, isoleert goed in zomer en winter en is extreme hagelbuibestendig!

Geel groendak

Wat heeft Ecodorp Boekel nog meer gedaan met dit duurzame doel?
https://www.ecodorpboekel.nl/schoon-water-duurzaam-ontwikkelingsdoel-6/

2 reacties

  1. Ik ben zeer geinteresseerd in het fenomeen groendaken. Vrienden in Vinkel hebben al een dergelijk dak sinds een paar jaar. Zij is ook zelf de plantjes gaan kweken. Daar wil ik me ook op toeleggen. HarteGroet van

  2. Hans Kanters

    Inderdaad een goeie methode om de schade van hagelbuien te beperken, maar waar leg ik dan mijn zonnepanelen neer? Heb daar het hele jaar plezier van en is ook duurzaam. En wat betreft die hagelbuien kans wellicht groter in de toekomst dat het mij een keer treft maar hoe groot is de kans en verzekering dekt de schade. Heb ze er nu 5 jaar opliggen en hoop er nog een aantal jaren van te kunnen profiteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *