Kennis van ecodorpen naar de Europese Commissie

Ter ere van de European Day of Sustainable Communities heeft ECOLISE een week van contacten met Europese politici georganiseerd. Ecodorpers Ronald Hazelzet en Ad Vlems hebben daarvoor twee artikelen meegeschreven over oplossingen vanuit ecodorpen die aansluiten bij het Europese beleid.

Ecodorp Boekel heeft een heel positieve geschiedenis op dat gebied. We hebben in 2018 de slotpresentatie mogen geven bij een EU-symposium over Circulaire Economie in de praktijk. De aanwezigen waren erg onder de indruk van de circulaire innovaties die bij ons uitgetest worden, maar vooral doordat we in de Crisis- en Herstelwet (ChW) staan. De ChW is alleen bedoeld voor duurzame, innovatieve projecten om uitzondering te vormen op reguliere (verouderde wetten). Dankzij die wet zijn er al 26 reguliere wetten up-to-date gemaakt!

Als tweede bewijs dat het EU-beleid en de praktijk in Ecodorp Boekel hand in hand gaan, was toen we subsidie aanvroegen bij het Europese EFRO-fonds. De EU had alle 24 projecten die zich dat jaar hadden aangemeld, op volgorde van impact gezet en wij stonden op nr 1!

Presentatie Working with Nature aan Member of European Parliament Niklas Nienass

In het policy paper Working with Nature hebben we beschreven hoe ecodorpen gebruik maken van natuur op zo’n manier dat de natuur erdoor versterkt wordt. Het beste voorbeeld is het voedselbos waaruit we een groot deel van ons voedsel halen. Doordat er honderden verschillende gewassen verbouwd worden, is er altijd wel iets dat in bloei staat voor wilde bijen en vlinders. Er staat een Engelse en Nederlandse uitleg op onze website. De Engelse uitleg is gedeeld met de EU.

Presentatie Economic Diversity aan Vice-President van de Europese Commissie

Vice-president Dubravka Suica kon er helaas niet bij zijn, maar haar invaller was goed ingelezen en wist veel van de materie.

In dit policy paper hebben wij geschreven over:

  1. Transitie inkomen (meer informatie volgt later)
  2. Regionale complementaire munt (meer informatie volgt later)
  3. Global Goals Community (zie concept website)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.