IPCC Rapport schrikbarend!

Ik verwacht dat vrijwel elke lezer van onze nieuwsbrief niet geschrokken was toen het nieuwste IPCC Rapport uitkwam, deze week. Veel schrikbarender dan het rapport van het IPCC was dat twee dagen later Biden vroeg aan de olieproducerende landen om meer olie te produceren.
Laten we dat maar over aan karma, daar kunnen wij weinig aan doen. Het rapport is belangrijker.

In het rapport worden de bevindingen van meer dan 14.000 studies samengevat als de “fysische wetenschappelijke basis” voor de klimaatverandering.

De auteurs concluderen dat het “ondubbelzinnig” is dat de mens de planeet heeft opgewarmd, waardoor “wijdverspreide en snelle” veranderingen in de oceanen, het ijs en het landoppervlak van de aarde zijn veroorzaakt. Zij waarschuwen dat de huidige toestand van vele delen van het klimaatsysteem “ongekend is in vele eeuwen tot vele duizenden jaren”.

Veel van deze veranderingen – met name in de oceanen, ijskappen en het mondiale zeeniveau – zijn “onomkeerbaar”, aldus de auteurs. Abrupte veranderingen en “omslagpunten” – zoals het snel smelten van de ijskap op Antarctica en het afsterven van bossen – “kunnen niet worden uitgesloten”.

Een van de belangrijkste ontwikkelingen sinds het laatste beoordelingsrapport van het IPCC in 2013-14 is de versterking van het verband tussen door de mens veroorzaakte opwarming en steeds ernstiger extreem weer, aldus de auteurs. Dit is nu “een vaststaand feit”, schrijven ze.

“We hebben nu al te maken met klimaatverandering, inclusief frequentere en extremere weersomstandigheden,” vertelde IPCC-auteur prof. Ed Hawkins van de Universiteit van Reading tijdens een persconferentie, en hij voegde eraan toe dat “de gevolgen bij elke beetje opwarming steeds erger zullen worden, en dat er voor veel van deze gevolgen geen weg terug is”.

In bijna alle emissiescenario’s zal de opwarming van de aarde naar verwachting “in het begin van de jaren 2030” de 1,5°C bereiken, aldus het rapport. En zonder een “netto-nul”-uitstoot van CO2 – samen met een “sterke vermindering” van andere broeikasgassen – zal het klimaatsysteem blijven opwarmen.

Carbon Brief heeft een samenvatting gemaakt waarin veel vragen beantwoord worden.

Wil je rechtstreeks de bron raadplegen, dan kan dat ook. Hier staat bijvoorbeeld een grafiek voor politici waaruit blijkt dat Ecodorp Boekel komende 100 jaar nog goed zit, maar de wetenschappers kunnen niet garanderen dat de zeespiegel niet boven de 15 meter gestegen is in 2300. Dan zijn onze woningen nog maar 180 jaar oud!

Gelukkig zijn er veel positieve voorbeelden waarin mensen laten zien dat ze een positief effect kunnen hebben op het klimaat en de natuurlijke omgeving, zoals wij doen in Ecodorp Boekel. Een maand geleden heeft de bouwsector ons nog uitgeroepen tot Meest duurzame organisatie van Nederland. Hopelijk worden we veel gekopieerd door de bouwsector!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.