Langdurige en succesvolle samenwerking

Om als groep langdurig en succesvol te kunnen samenwerken hebben we gekozen voor holarchie als organisatievorm, het gaat uit van gelijkwaardigheid, biedt duidelijkheid, structuur en is actie gericht en flexibel.

Binnen ons ecodorp zijn verschillende cirkels (werkgroepen) opgezet; cirkel bouwen voor de bouw van de tijdelijke woningen; cirkel financieel, cirkel permanente woningen, cirkel sociaal, cirkel tuin en groen, cirkel PR, cirkel energie, cirkel IT, cirkel spelen en de dorps-cirkel.  Binnen elke cirkel is er een duidelijk doel en taken worden door middel van rollen aan een of meerdere leden toegekend.

Een voorbeeld is de cirkel bouwen.  Het doel is “ontwerpen en realiseren van alle infrastructuur en gebouwen (voor de tijdelijke fase)”.
Een voorbeeld van een rol binnen die cirkel is ‘bouwcoördinator’ met als doel “het optimaal laten verlopen van de bouwactiviteiten”.  Dan zijn er de verantwoordelijkheden van de bouwcoördinator:
– overzicht houden op de voortgang van die dag van de bouw;
– goed communiceren met de werkers betreffende (te ondernemen) bouwactiviteiten;
– aanspreekpunt voor externen en internen;
– eindverantwoordelijkheid voor de aanwezigheid van de materialen, gereedschappen en kennis, waarbij de zelfstandigheid hiervan bij anderen gestimuleerd gaat worden.

In holarchie worden er 2 soorten overleg gevoerd;
•    roloverleg; in een roloverleg beschrijf je het doel en de strategie van een cirkel en beschrijf je de verschillende rollen. Je bespreekt bijvoorbeeld wie de kartrekker is, wie de secretaris, de voorzitter en de vertegenwoordiger.
•    actieoverleg; in een actieoverleg worden acties toegekend aan de rollen. Je begint met een openingsronde, vervolgens wordt er een update gegeven van de projecten die worden ondernomen in de cirkel. Daarna kunnen mensen spanningen inbrengen. Spanningen (agenda punten/issues) zijn het verschil tussen de huidige situatie en de gewenste situatie. Samen met de cirkel wordt gekeken welke actie nodig is om de gewenste situatie te realiseren. Daarna wordt deze actie aan een rol toegekend. Het fijne effect van een goed actieoverleg is dat alle deelnemers na het overleg tevreden zijn omdat hun spanningen worden opgelost en er een constructief overleg is geweest waarbij de vooruitgang van de verschillende projecten centraal staat.  Een voorbeeld van een spanning binnen cirkel bouwen kan zijn dat iemand een lekkend dak heeft en dit inbrengt.  Er wordt dan met de hele cirkel naar dit probleem gekeken en een oplossing bedacht. Bekijk hier een presentatie over Holarchie tijdens de Grote Nieuw Organiseren Prijs.

In de volgende nieuwsbrieven zal er elke maand een update zijn van een cirkel om een idee te geven van de verschillende taken en projecten die wij trekken om het ecodorp te realiseren.

Eén reactie

  1. Nu komen we helemaal zeker bij jullie op bezoek. Wij zijn al jaren geïnteresseerd in duurzaam samenleven, in fysiek-materiële zin en zeker in sociale zin. Zo hebben wij ervaring opgedaan in het holarchisch positioneren van ons (re-integratie) bedrijf en de facilitering van groepen op holarchische grondslag. Bepaald niet simpel, maar interessant! We willen graag van jullie leren en hopelijk kunnen we voor jullie ook wat betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.