Inspirerende ecowijk in de praktijk

Ecodorp Boekel wordt een inspirerend voorbeeld voor een duurzame ecowijk.

In Ecodorp Boekel gaan we duurzaam in al onze levensbehoeften voorzien. We dragen hierdoor lokale oplossingen aan voor klimaatverandering, milieuvervuiling en uitputting van hulpbronnen.

We bouwen een ecowijk van duurzame huurwoningen, buurthuis, werkplaats en kantoren, voedselvoorziening, energievoorziening en waterzuivering.

Tijdens en na de bouw zullen wekelijks/dagelijks workshops gegeven worden zodat de cursisten praktische ervaring kunnen opdoen. Ook zullen er wekelijks en op verzoek rondleidingen georganiseerd worden om de voortgang en plannen te tonen en informatie en ervaringen te delen.
Doelgroepen: beleidsmakers, planologen, projectontwikkelaars

De volgende thema’s zullen specifiek aan bod komen:

Duurzaam bouwen:

Bouwexperts van TNO hebben ons verteld; de toekomst van bouwen zit in het bouwen met hernieuwbaar, organisch materiaal. Het bouwen met eindige hulpbronnen zal ten einde komen omdat het te duur wordt. Ze vertelden ook dat onze activiteiten weleens cruciaal zouden kunnen zijn voor de bouwsector. Deze evolueert namelijk traag doordat er binnen de keten van leveranciers altijd wel iemand is die een innovatief materiaal uitsluit vanwege onbekendheid.
Wij gaan bouwen met hout en kalkhennep. Kalkhennep wordt in het buitenland al vaak gebruikt bij duizenden woningen, maar hier nog niet. Het isoleert heel goed, is vochtregulerend, damp-open, het is CO2-negatief, omdat het tijdens gebruik (als muur) nog CO2 opneemt. Tijdens de groei produceert het 25x meer zuurstof dan een bos van dezelfde grootte.

Duurzame energie:

We gaan een Micro Smart Grid installeren in het ecodorp. De opgewekte energie wordt opgeslagen in de wijk zelf. In de avond, als de verbruikspiek het hoogst is, is er voldoende energie opgeslagen in de accu’s om het energienet te ontlasten en te voorkomen dat er fossiele energie (kolen- en aardgascentrales) nodig is om de piek op te vangen. Volgens visionair Jeremy Rifkin wordt dit de toekomst. Later gaan we de energie in waterstof opslaan.

Klimaatbestendige landbouw:

Het aantal weersextremen zal toenemen en de reguliere monocultuur van eenjarige gewassen is daar niet op voorbereid. Wij gaan gebruik maken van Permacultuur, waarbij honderden verschillenden eetbare gewassen geteeld worden, voornamelijk vaste planten, struiken en bomen. Deze kunnen beter tegen langdurige droogte omdat de wortels dieper reiken. Door de hoge biodiversiteit is er altijd voldoende oogst omdat er altijd planten zullen zijn die goed gedijen bij het huidige weertype, zelfs al is dat een extreem.
Ook gaan we het bodemleven versterken zodat er CO2 opgeslagen wordt in de bodem.
We gaan een duurzame viskwekerij opzetten waarvan Greenpeace gezegd heeft: ‘Als jullie daarvan een succes kunnen maken, heb je een oplossing gevonden voor de overbevissing van de zeeën.’
We gaan een Polydome maken waarin op basis van ecosystemen tientallen planten met vissen, bijen en kippen een productieve kas kunnen vormen

Klimaatbestendig waterplan:

Het waterplan van Ecodorp Boekel houdt rekening met weersextremen en is gebaseerd op Biomimicry (het kopiëren van technieken en materialen uit de natuur voor het menselijke bestaan).

In de wijk kun je Biomimicry, Cradle2Cradle en Circulaire economie in de praktijk bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.