Huren is beter dan kopen

In het boek ‘Creating a life together’, heeft de schrijver, nadat hij tientallen ecodorpen wereldwijd bezocht had, beschreven wat de succesfactoren waren van succesvolle ecodorpen.

Een van die succesfactoren was:

22. Maak het gemakkelijk om te vertrekken. Dingen veranderen, mensen gaan. Maak de overgang zo pijnloos mogelijk – besteed in het bijzonder aandacht aan de wettigheid en de financiën met betrekking tot de wijze waarop een lid kan de Gemeenschap verlaten, als ze dat willen. Krijgen ze alle of een deel van hun aandelen terug? Maak dit duidelijk om de val te voorkomen waarin een lid geraakt die wenst te vertrekken, maar niet kan.

Als je een woning huurt, is het gemakkelijk om de huur op te zeggen en het dorp te verlaten. Maar als je huis gekocht is, heb je een groot probleem en het ecodorp mogelijk ook. Er zijn namelijk verschillen in wensen:

– De eigenaar wil zo snel mogelijk een zo hoog mogelijk bedrag voor zijn woning.
– De gemeenschap wil iemand die past in de gemeenschap.

Dit is geen win-winsituatie en voor ons ecodorp dus geen wenselijke situatie.
We zijn allemaal opgegroeid met het idee dat een koophuis de beste manier van sparen was. De realiteit is echter veranderd en dat idee klopt niet meer. Er is wel een nieuw idee over sparen.

Sparen in een ecodorp kun je het beste doen door te investeren in de coöperatie. De waarde van het ecodorp neemt alleen maar toe. Sterker nog, de grond in de buurt van succesvolle ecodorpen blijkt vaak gestegen te zijn in waarde. Mensen willen graag wonen in de buurt van een ecodorp!