Hittestress wordt een groot probleem!

In 2003 zijn er tijdens een hittegolf in heel Europa ongeveer 70.000 mensen gestorven aan hittestress. Dat zijn dus 70.000 meer sterfgevallen dan de maand van tevoren. Vooral de kwetsbare groepen (ouderen, zwangere vrouwen en babies) moesten het ontgelden. De sterfgevallen kwamen waarschijnlijk helemaal in steden voor. In Boekel bijvoorbeeld waren er in die maand net zoveel mensen gestorven als in de maand ervoor.

Dorpen hebben voldoende groen om de temperatuur laag te houden en mensen schaduw te geven van bomen. Sowieso hebben bomen een temperatuur verlagende werking. Onze steden zullen steeds groener moeten worden om de hittestress tegen te gaan. Want in steden kan het gemakkelijk 7 graden warmer zijn dan in een dorp.
waterspeelplek7Wat wij in Ecodorp Boekel gaan doen om de heetste periodes door te komen?
– Goed geïsoleerde woningen waardoor we in huis koel kunnen blijven
– Luiken waardoor we de zon buiten kunnen houden.
– Zorgen voor waterspelen voor onze kinderen (gebruik van het opgeslagen regenwater).
– Zorgen voor klimrekken, gemaakt van levende bomen. Een boomvormer ontwerpt voor ons klimrekken die in de zomer vol in het blad zitten, waardoor de kinderen beschermd zijn tegen de felle zon.
– Zorgen voor enkele grote bomen waaronder mensen kunnen zitten in de schaduw.
– Een ecologische zwemvijver om af te kunnen koelen in de zomer.

klimboom

4 reacties

 1. Werk met bouwmaterialen met een hoge warmteopslagcapaciteit zoals houtvezel en hennep. Dit geeft een grotere faseverschuiving. Veel massa in de vorm van leem of kalk binnen de bouwschil helpt om koelte in de zomer te accumuleren en warmte in de winter. Daarnaast zorgen deze bouwmaterialen voor extra vochtregulatie waardoor het binnenshuis bij hoge luchtvochtigheid minder drukkend wordt. Groene daken verzorgen een extra koelend en isolerend effect en zorgen voor meer biodiversiteit en fijnstof afvangst.
  Daarnaast zijn er natuurlijk nog technische ingrepen mogelijk zoals een omgekeerde warmtepomp. Je zou warmtestralingswanden/plafonds ook voor koeltestraling in de zomer kunnen gebruiken. Alleen al met leidingwater zou dit een verkoelend effect opleveren.

  • Goed geantwoord! Ik ben benieuwd hoe je leidingwater gemakkelijk door muren laat lopen zonder veel water te verspillen. Want daarna ga je het waarschijnlijk niet meer drinken.
   Vriendelijke groeten, Ad Vlems

 2. Wat een mooi idee. Ik heb net jullie you tube bijeenkomst live bijgewoond en vergat te vragen wie deze levende klimrekken voor jullie gaat maken?

  Jullie gaven een super mooie en transparante bijeenkomst trouwens.
  groetjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.