Het eerste bouwproject van Ecodorp Boekel was een groot succes!

In 2009 kreeg Ad Vlems (als contactpersoon van Ecodorp Brabant) een mailtje van de directeur van De Kleine Aarde. Hij had onze website bekeken en vond ons een leuke groep mensen die hij graag wilde verbinden met De Kleine Aarde. Hij bood ons een stuk grond aan waarmee we mochten doen wat wilden. Daar hebben we een circulair gebouw gebouwd waar veertig bedrijven aan bijgedragen hebben, samen met 300 vrijwilligers!

Eén van de vrijwilligers bleek Bouwexpert bij TNO te zijn. Hij nodigde ons uit voor een gesprek en vertelde ons: ‘Wat jullie doen, zou weleens cruciaal kunnen zijn voor de bouwsector. Want de toekomst van het bouwen ligt in het bouwen met organisch materiaal en de bouwsector is de traagste sector als het gaat om het oppikken van innovatieve materialen. Omdat jullie een zelfbouwproject zijn, kunnen jullie je ambitie vasthouden. Want in de keten van een regulier bouwproject is er altijd wel eentje die zegt: Kunnen we niet met beton werken? Dat kennen we.’
Daarmee eindigt de vooruitgang weer en blijven we CO2 de lucht in spuiten en de aarde verwarmen.

Een andere vrijwilliger bleek bouwkundeleraar te zijn op de TU/Eindhoven. Die vroeg ons om opdrachtgever te spelen voor 36 vierdejaarsstudenten. Ik mocht een presentatie geven over wat wij wilden in het platte vlak en zij moesten een ecologische woontoren ontwerpen met onze visie en wensen in het achterhoofd. Mijn laatste opmerking was: ‘Liefst zo weinig mogelijk staal en beton gebruiken’. Daar schrokken ze van, want ze hadden drie jaar geleerd om met staal en beton te werken. Er zijn toen 8 studenten en een leraar naar een ecodorp in Duitsland gegaan om een cursus strobalenbouw te volgen.
De zes beste ecologische woontorens kwamen op onze website.

Er hebben ongeveer 20 architecten fysiek meegebouwd aan het gebouw op de Kleine Aarde, een paar aannemers en vooral heel veel zelfbouwers die daarna zelf een ecologische woning zijn gaan bouwen.

Het project sloot af met een virtueel symposium over Duurzaam bouwen en Samenwerken. De keynote speaker was een 13 jarig meisje dat in 1992 bij de wereldconferentie in Rio op het podium een heel ontroerend verhaal heeft gehouden.

Het toenmalige Ministerie van VROM was heel tevreden met het resultaat. Zij hadden € 120.000 bijgedragen om de innovatie in de bouw te versnellen met dit educatieve innovatieproject. Het project werd geleid door Ecodorp Brabant, het koepelorgaan van ecodorpinitiatieven in Brabant.

Een jaar geleden moest het afgebroken worden omdat de tijdelijke bouwvergunning niet meer geldig was. We hebben toen nog veel bouwmaterialen kunnen oogsten uit het gebouw met de huidige ecodorpers. Die materialen kunnen we weer hergebruiken in onze eigen circulaire woningen!

En dat is circulair!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.