Minimale plafond- en deurhoogtes

We willen graag tweedehands bouwmateriaal kunnen hergebruiken, zoals deuren, die beschikbaar is in kleinere formaten dan in het bouwbesluit genoemd wordt.

Er zijn grote voordelen als we gebruik maken van tweedehands bouwmateriaal:

  1. Zodat deze bouwmaterialen een tweede leven krijgen en niet als afval eindigen terwijl ze nog in goede staat zijn (winst voor het leefmilieu).
  2. Zodat onze bouwmaterialen niet opnieuw gemaakt hoeven te worden. Er hoeft dus minder (fossiele) energie besteedt te worden aan de bouw van onze woningen (lagere ecologische voetafdruk).
  3. Zodat we kunnen aantonen dat duurzaam bouwen niet duurder hoeft te zijn dan standaard bouwen. Er zijn veel burgerinitiatieven, klein en groot, die wel duurzaam zouden willen bouwen of verbouwen, maar opzien tegen de kosten van nieuwe bouwmaterialen. Als elk duurzaam bouwproject gebruik kan maken van tweedehands materiaal, kunnen er veel meer duurzame bouwprojecten gerealiseerd worden (winst voor duurzame projecten).
  4. In deze economische crisistijd zijn er veel mensen die het geld niet hebben om duurzame bouwmaterialen aan te schaffen. Door gebruik te kunnen maken van hergebruikte materialen zoals deuren die niet meer voldoen aan de minimale hoogte en breedte eisen, kunnen deze mensen ook betaalbaar bouwen (sociale winst).

Hergebruik geeft toegang tot authentieke materialen die een uniek en origineel uitzicht kunnen bieden en zorgt voor het behoud van het architecturaal erfgoed (winst op het vlak van architectuur en erfgoed).

Heb je zelf een knelpunt rond duurzaam bouwen, dan kun je ons aan de gang zetten en gaan wij het voor je uitzoeken. We hebben in de loop van 6 jaar veel geleerd op dat gebied en hebben een uitgebreid netwerk van innovatieve mensen en bedrijven. Stuur ons je vraag/knelpunt/wens maar.