Herenboeren komen in regio Boekel

Landmeerse Loop
Herenboeren Landmeerse Loop is een initiatief van een groep mensen uit Handel en Gemert die als groep een eigen boerderij willen oprichten: een Herenboerderij. Wij willen grip op ons eten; gezond eten, weten waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. We willen erop kunnen vertrouwen dat ons eten eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur.

Wij vinden het fantastisch als ons eten in onze eigen omgeving wordt geproduceerd?. En wat is er leuker dan een eigen boerderij te hebben waar je van eet? Daarom zijn we in de omgeving van Boekel en Gemert bezig met de oprichting van een kleinschalig gemengd boerenbedrijf in de vorm van een Herenboerderij.

Herenboeren
Herenboeren zijn kleinschalige coöperatieve boerderijen waarbij 150 tot 200 gezinnen, samen 20 hectare grond pachten en een boer in dienst nemen. De gezinnen zijn de samen eigenaar van de boerderij en bepalen samen wat er hoe het voedsel wordt geproduceerd. Denk daarbij aan groenten, fruit, aardappelen, uien en vlees van runderen, varkens en kippen. Het uitgangspunt daarbij is dat er natuurinclusief gewerkt wordt. Natuurinclusieve landbouw houdt in dat de natuur op en rond de boerderij zoveel mogelijk wordt benut. Zo wordt in de boomgaard smeerwortel geplant dat via de wortels water en voedingsstoffen uit diepere lagen naar boven haalt en zo de fruitbomen helpt voeden. Een ander voorbeeld is het aanleggen van stroken kruidenplanten omdat die in staat zijn om insecten weg te lokken van gewassen, zodat deze ongestoord kunnen groeien. En uiteraard allemaal zonder ‘bespuiten’.
Lees hier meer over Herenboeren en kijk of er eentje in je omgeving zit.

Sustainable Development Goals
Ons doel is: gezond, goed en gezellig samen een boerderij runnen. Daarmee leveren we tegelijk een bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) of Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Om er een paar te noemen:

 • SDG 1 Einde aan honger, zorgen voor voedselzekerheid en duurzame landbouw
 • SDG 12 Duurzame consumptie en productie
 • SDG 13 Aanpak klimaatverandering
 • SDG 15 Beschermen van ecosystemen, bossen en biodiversiteit
 • SDG 17 Versterken van het mondiaal partnerschap om doelen te bereiken


Mee doen
De eigenaren hoeven niet mee te werken op de boerderij, maar ze mogen dat wel. Wekelijks haalt ieder gezin een pakket op met producten van de boerderij.
Om echt van start te kunnen gaan zijn minimaal 150 leden nodig. Om deelnemer – en dus mede-eigenaar – te worden leg je eenmalig een bedrag is van €1.000 (1 persoon) of €2.000 (2 of meer personen). Daarvan betaal je in de voorbereidingsfase minimaal € 50, de rest betaal je pas als zeker is dat we kunnen starten. Als de boerderij draait betaal je wekelijks een bedrag per persoon voor je pakket.

We verwachten dat we grond kunnen gaan gebruiken in Handel en bij Huize Padua. Da’s dus écht lokaal!

Doe je mee? Kijk voor meer informatie én het inschrijfformulier op onze website landmeerseloop.herenboeren.nl.  Je kunt ook bellen met een van de kartrekkers: Peter 06-4335 6996 of Annette 0492-326 284.

 

 

 

4 reacties

 1. wanneer is er een open dag,
  dus je moet 1000 euro per persoon betalen en hoeveel voor het eten per week?
  krijg je die 1000 euro terug als je er mee stopt; ?

 2. Beste Pascal
  Op onze website vind je binnenkort weer data van informatie bijeenkomsten. Ook vind je daar veel vragen én antwoorden:
  https://landmeerseloop.herenboeren.nl/
  Voor één persoon is de inleg inderdaad €1.000. Daarvan betaal je nu €50 en de rest als we daadwerkelijk van start gaan. Die inleg wordt gebruikt voor het opbouwen van de boerderij. Alleen wanneer er voldoende leden zijn, kan jouw aandeel – contant – uitbetaald worden.
  De wekelijkse kosten bedragen circa €11
  Als je meer vragen hebt of persoonlijk contact wilt hebben, stuur ons dan svp een mail!
  Tot ziens.

 3. Geweldige. Wat een mooi nieuws … waar Boekel verrijkt door wordt, met een nieuwe generatie. Ik wens ze veel bouwplezier met een goede gezonde toekomst.

 4. Prachtig initiatief, past ook helemaal bij de filosofie van Boekel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.