We gaan onze toekomstige woningen waarschijnlijk bouwen met muren van hennep. Waarom hennep? Kevin McCloud van De Grote Verbouwing kan dat waarschijnlijk goed aan jullie uitleggen.

Kevin’s enthousiasme over bouwen met hennep is helaas onvoldoende om te bewijzen dat het een gelijkwaardige oplossing is. Daarom hebben we de hulp gevraagd van Hans van der Vorst van de Stichting Kalkhennep Nederland.
Is hennep als bouwmateriaal op een universiteit o.i.d. onderzocht?

De samenstelling van het bouwmateriaal kalkhennep is per leverancier anders. Daarbij kun je ook al onderscheid maken tussen blokken en “in het werk gestort”.
Ook de verhouding tussen ingrediënten (hennep : kalk/additief) geeft weer een andere massa en dichtheid, en daarmee verschillende (druk)sterkte en thermische geleiding.

Er wordt door een aantal leveranciers/producenten gewerkt aan onderzoek naar en certificering van hun producten.
De akoestische, sterkte- en isolatieprestaties van de verschillende in de handel verkrijgbare leveranciers wordt door hen al dan niet aangegeven.
In hoeverre daar serieus onderzoek aan ten grondslag ligt is de vraag.

De in situ, nat verwerkte kalkhennepmethodiek is door de Universiteit van Bath onderzocht.
Daarbij wordt de sterkte van de samenstelling als een gegeven uitgangspunt genomen en ligt de nadruk op de hygro-thermische kwaliteiten van kalkhennep. Zie bijlage.
Over de akoestische kwaliteiten zijn, zover mij nu bekend, geen officiële cijfers. Wel ervaringscijfers, een buitenwand van ca. 30cm voldoet al aardig (officieus, dus).

Nogmaals, er zijn activiteiten op het gebied van onderzoek en certificering.
Dus op gebied van gelijkwaardigheid van bouwmaterialen moeten we nog even afgaan op gegevens van leveranciers, ervaringscijfers en de Universiteit van Bath.
Zo gauw er meer officiële documentatie voor handen is, zal ik je op de hoogte brengen.

Bewuste bouwgroeten,

Hans van der Vorst

Redactie: Uit onderzoek van Arcadis blijkt dat we 185 ton CO2 in de kalkhennepmuren van onze woningen opgeslagen hebben.