Helofytenfilter natuurlijk!

Een helofytenfilter zuivert afvalwater zoals dat in de natuur ook gebeurt. Waterzuivering gebeurt in de natuur op twee manieren: scheiding en afbraak. Een helofytenfilter wordt vaak een ‘constructed wetland’ genoemd. In een helofytenfilter (en een wetland) gebeurt de afbraak door bacteriën in combinatie met planten. Bacteriën nemen nutriënten op, veranderen organisch materiaal in voedsel voor de plant en onschadelijke bijproducten.

Proces:

Ons afvalwater wordt gescheiden in twee systemen, voor zwart water (toilet) en grijswater (al het andere afvalwater). Het komt in separate septic tanks van 10.000 liter terecht. In deze tanks worden vaste bestanddelen en vetachtige substanties met een soortelijk gewicht wat zwaarder of lichter dan is water tegen gehouden. Hier kunnen ze langzaam in oplossing gaan. Omdat er nagenoeg geen vaste stof bestaat met het zelfde soortelijk gewicht als water zal vrijwel elk deeltje, zeker op den duur, bezinken of opdrijven. Er vindt anaerobe (zonder lucht) afbraak van organische stof plaats. Qua zuiveringsrendement doet de voorzuivering in de tanks niet erg veel. Belangrijk van de voorzuivering is dat er geen vaste, maar alleen opgeloste organische stof uit deze voorzuivering komt. Daardoor kan het helofytenfilter niet verstoppen. Na de voorzuivering komt het afvalwater in een pompput van waaruit het een aantal keren per dag op het helofytenfilter gepompt wordt.

Na de zuivering wordt het teruggepompt naar de woningen om het toilet door te spoelen. Wil je meer weten? Lees dan de uitleg van Kilian Water!

Schema door Kilan Water

Schema door Kilan Water

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.