GLS: de beste bank voor Nederlandse woongemeenschappen met sociale huurwoningen!

We zijn ontzettend blij met de Duitse GLS Bank als onze bank. Ze zijn heel ondersteunend geweest en hebben meegedacht als we een probleem tegenkwamen. Dat we uiteindelijk onze rente vast konden zetten op 1,7% was zelfs omdat ze ons wilde helpen. We hadden een financiële tegenvaller met een nieuwe Energie Prestatie Vergoeding en om ons verder te helpen bood de GLS aan om de rente met 0,1% te verlagen! Welke bank doet dat!?

De GLS Bank vraagt elk woonproject om 1% van hun hypotheek te investeren in de GLS Bank door certificaten te kopen. Dan krijgen we daar jaarlijks 1-3% rente voor (de juiste rente wordt beslist in de Algemene Ledenvergadering van de GLS).

De GLS-bank heeft al vele jaren probleemloze ervaring met financiering van leefgemeenschappen in Duitsland en heeft daardoor alle vertrouwen de financiering van Nederlandse woongemeenschappen. Met de aankoop van aandelen kan de GLS weer andere gemeenschappen financieren en dat willen wij aanmoedigen. De GLS financiert alleen betaalbare huurwoningen, liefst met een VrijCoop-constructie. Dan weten ze zeker dat het altijd huurwoningen blijven en dat er niet mee gespeculeerd wordt.
Mocht er een ruzie ontstaan en de helft gaat weg, dan gaat VrijCoop nieuwe huurders zoeken. Daarmee krijgt de investering van de bank in een VrijCoop-project nog meer zekerheid.

Leuk detail: De GLS Bank maakt een maatschappelijk impactrapport van elk project waarin ze financieren. Ecodorp Boekel scoorde als één van de hoogste van al hun investeringen!

 

6 reacties

  1. Wat leuk om te horen. GLS is een zusterbank van Triodosbank

  2. Wat leuk, GLS lijkt me een fantastische bank!

  3. Wat fijn dat zij zo goed van dienst zijn geweest. Kunnen jullie ook een naam of afdeling meegeven?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.