Glasschuim is gemaakt van een afvalproduct van de glasrecycling industrie. Het glaspoeder dat overblijft, wordt vermengd met een schuim en vloeibaar gemaakt bij 800 graden C.
Glasschuim is heel licht, goed isolerend, neemt geen water op en vergaat niet, want het is glas. Ook is het achteraf goed te recyclen, wat we hebben kunnen bewijzen omdat we een deel van ons glasschuim tweedehands kunnen gebruiken. Bij de afbraak van het gebouw op De Kleine Aarde in Boxtel, een paar jaar geleden, hebben we het glasschuim meegenomen voor gebruik van onze eigen huizen. .
Leuk feit: De leverancier van ons glasschuim is wederom Geocell. Op de homepagina van de leverancier staat het eerste gebouw in Nederland, het gebouw op de Kleine Aarde, dat gefundeerd en geïsoleerd is met glasschuim. Het is gebouwd door leden van Ecodorp Brabant, de initiatiefnemers van Ecodorp Boekel.
Bij het bouwen ‘op staal’ is glasschuim een ideaal funderingsmateriaal, omdat er geen koudebrug ontstaat. Het glasschuim loopt over het hele oppervlakte van de woning, inclusief onder de muren, en steekt zelfs een halve meter naar buiten uit.
Geotextiel is noodzakelijk aan de onderkant om de indringing van zand te voorkomen, waardoor het glasschuim waterdoorlatend blijft. Na storting wordt het aangetrild waardoor het 30% verdicht. Op de foto hieronder zie je hoe de eerste laag verdeeld wordt over cirkel 3.
Lees hier meer over glasschuim op de website van onze aannemer ECO+BOUW.
Veelgestelde vraag: Waarom tellen we de werkdagen met aantal dagen dat er geen minions ontploft zijn?
Veiligheid is heel belangrijk voor ons. Humor echter ook en in dit filmpje van de minions zijn beide opgenomen!