Binnen het ecodorp willen wij ons zo gezond als mogelijk voeden. Dit houdt in dat je eerst duidelijk moet hebben wat gezonde voeding is. Binnen het onderwerp gezonden voeding bestaan hééél veel richtingen die als je ze na trekt allemaal waar (kunnen) zijn, vanuit dat uitgangspunt van waaruit ze belicht zijn.

Mijn uitgangspunt van gezonde voeding onderbouw ik van uit de visie dat wij mensen natuurlijke wezens zijn.  En  daarom ons zelf zouden moeten voeden met voeding dat zo natuurlijk mogelijk is. En dat vitaal voedsel alleen afkomstig kan zijn van een vitale bodem.

Hoe gaan wij dat binnen het ecodorp realiseren en wat gaat ons dat opleveren?

Bodemvoedselweb

http://gevoelvoorhumus.nl/

Wij beginnen met het “vitaal” maken van de bodem. Dit doe je door het bodemvoedselweb te voeden en de bodem in het begin stadium te mineraliseren. Want wat niet (meer) in de bodem aanwezig is kan ook niet in onze voeding terecht komen.  En gezonde voeding bevat van nature de nodige mineralen en sporenelementen. Ziek zijn/worden heeft (ook) te maken met een afwezigheid van micronutriënten in ons lichaam. Veel gezondheidsproblemen en ons niet goed voelen(psychisch), hebben een basis, in het gebrek aan voor het lichaam beschikbare vitamine, mineralen en sporenelementen.

Omdat het lichaam een prachtig natuurlijk werkend wonder is, is het belangrijk dat, wat wij daar in stoppen ook (natuurlijk) herkend wordt door het lichaam. Want vervuiling  van het lichaam speelt ook een grote rol voor het ziek worden/zijn. Alles wat ons lichaam binnen komt moet daar “verwerkt” worden.  Ons lichaam haalt het uit elkaar tot herkenbare elementen en stuurt het naar de plek waar het nodig is. De “dingen” die het lichaam niet herkent of op dat moment niets mee kan worden opgeslagen en is dan (even) vervuiling . De in water oplosbare “dingen” in ons celvocht en de in vet oplosbare “dingen” in ons vet laagje. En als het lichaam in rust (slaapt) is, wordt het weer los gemaakt uit vet en celvocht en zo ver ontbonden dat het herkenbaar is en kan het worden afgevoerd. Maar dan moet de aanvoer van vervuiling niet groter zijn als dat het lichaam het kan afvoeren want anders ontstaan er dus (cel)vervuiling met alle gevolgen van dien.

Door ons te voeden met goed voedsel kan je veel gezondheid problemen voor komen. Goed voedsel is per definitie zo min mogelijk bewerkt en drukt mede daarom een hele lage stempel op de belastbaarheid die je doet op de Aarde. En omdat het geproduceerd wordt in onze naaste omgeving voorkom je transport en verpakking.

Doordat je het gewas niet chemisch “helpt” met beschermen, produceert het gewas zelf stoffen om zich te beschermen. Deze afweerstoffen hebben (is reeds al vaker wetenschappelijk aangetoond), positieve invloeden voor de gezondheid van de mens.

Dus wat het ons als ecodorp oplevert is niet op voorhand te zeggen. Maar je kunt met deze wetenschap zeggen dat het ons veel gezondheidsproblemen kan besparen!